NavMenu

Prehrambena industrija RS strahuje od potpunog sloma

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 26.03.2012. 10:21
Komentari
Podeli

Vlasti BiH nisu ništa učinile da bi ublažile negativan efekat na domaću privredu poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, zbog čega bi u pojedinim granama kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija moglo doći do kolapsa i masovnog otpuštanja radnika, upozoravaju privrednici.

Prema njihovom mišljenju, BiH je već zakasnila sa akcijom koja je neophodna, jer će ulaskom Hrvatske u EU i stupanjem na snagu strogih evropskih propisa mnoga preduzeća ostati bez jednog od najvažnijih tržišta.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je “Glasu Srpske” da se odavno znalo da ćemo imati problema poslije ulaska Hrvatske u EU, ali da ništa nije učinjeno da bi se privreda spremila za ono što je očekuje.

"Sada se situacija značajno komplikuje i vlastima ostaje samo osam mjeseci da urade ono što su propustile. U proteklom periodu na ovom planu nije se dovoljno radilo i biće problem da se u kratkom vremenu koje je preostalo ispune svi standardi", istakao je Vidić i dodao da bi vlasti morale da obezbijede osposobljavanje više od dva granična prelaza za izvoz proizvoda koji podliježu inspekcijskoj kontroli.

Situacije koja će nastati kada Hrvatska uđe u EU pribojava se i direktor banjalučke fabrike za preradu voća i povrća "Vitaminka" Žarko Mikić.

"Oko 20 odsto našeg izvoza završava u Hrvatskoj, čiji će ulazak u EU sigurno izazvati probleme i povećati gužve na prelazima", istakao je Mikić.

On je kazao da se vlasti premalo bave privredom i da ga zbog toga ne čudi da nije urađeno ništa da spremnije bude dočekana integracija susjedne zemlje u EU.

"Nijedno preduzeće u RS neće moći da preživi bez izvoza. BiH je zakasnila u posezanju za mjerama, jer se niko ne bavi realnim sektorom, iako sistemska rješenja mora da donosi država" , rekao je Mikić.

Hrvatska će od 1. jula 2013. godine postati član EU, a očekuje se da će već od januara iduće godine početi da primjenjuje neke od standarda Unije koji bi mogli da postanu nesavladive prepreke za izvoznike iz RS.

U informaciji o procjeni implikacija ulaska Hrvatske u EU, koju je sačinila Direkcija za evropske integracije BiH, a krajem novembra prošle godine usvojio Savjeta ministara BiH, upozoreno je da je neophodno intenzivirati napore predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i civilnog društva s ciljem da negativne posljedice budu spriječene ili koliko je moguće ublažene. Od tada, međutim, ništa konkretno nije urađeno.

Granični prelazi preko kojih će BiH moći da izvozi proizvode koji podliježu inspekcijskoj kontroli na tržište EU poslije pristupanja Hrvatske su Stara Gradiška - Gradiška te Bijača - Metković dva. Prelazi moraju biti u potpunosti opremljeni i operativni najkasnije do 1. januara iduće godine. Tome ne ide u prilog činjenica da su ova dva granična prelaza sa bh. strane najlošije opremljena, što će zahtijevati vrijeme i dodatna finansijska ulaganja.

Ukoliko standardi ne budu zadovoljeni, najveće probleme imaće sektori poljoprivrede i prehrambene industrije. U informaciji Direkcije za evropske integracije BiH navodi se da su izvoznici iz BiH tokom 2010. godine na tržište Hrvatske plasirali 376.920 tona proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u vrijednosti od 400 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, na tržište Hrvatske godišnje se izvozi oko 40 miliona litara mlijeka. U toj instituciji navode da je proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda jedna od rijetkih prehrambenih djelatnosti koja ostvaruje spoljnotrgovinski suficit.

Da se BiH nalazi u nezavidnom položaju, nedavno je priznao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović navodeći da će se zbog pristupanja Hrvatske EU prvi na udaru naći poljoprivrednici i prehrambena industrija, a posebno mljekari jer BiH oko 60 odsto mliječnih proizvoda izvozi na tržište Hrvatske.

CEFTA

Trgovinski odnosi BiH i Hrvatske trenutno su regulisani sporazumom CEFTA koji je potpisan 2006. godine, čime je u regionu uspostavljena zona slobodne trgovine.

Ulaskom Hrvatske u EU njeno članstvo u CEFTA biće automatski suspendovano, što će donijeti glavobolje i ostalim zemljama u regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.