Izvor: eKapija | Petak, 23.03.2012.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svečano otvorena E-Mobility-Station Wolfsburg

(Foto: b)

Benzinska stanica koja vizuelno podsjeća na one iz 50-tih godina prošlog stoljeća; u suštini se radi o nečem sasvim drugom: jer, nova E-Mobility stanica Wolfsburg prikazuje "Blue-e-Motion – Volkswagenovu električnu mobilnost".

Ova prezentacija, preko odabranih eksponata, pruža doživljaj tematskih cjelina.

Rudolf Krebs, šef Volkswagenovog električnog programa kaže da će E-Mobility stanica približiti električnu mobilnost široj javnosti i posjetiteljima Wolfsburga, te je učiniti jasnom i transparentnom.

U cilju drastičnog smanjenja štetnog CO2, Volkswagen se svesrdno zalaže za proizvodnju električnih vozila s regenerativnom strujom. E-Mobility-Station je na izvanredan način posvećena ovim tematskim kompleksima i pokazuje, kako su ova dva tehnološka područja neposredno povezana jedan s drugim.“

"Zajedno s našim partnerima ovim smo projektom napravili proaktivan korak na polju prezentiranja električne mobilnosti", nastavlja Krebs.

Nova E-Mobility-Station Wolfsburg će na najbolji mogući način uvesti posjetitelje u svijet električne mobilnosti: izložbeni prostor će ljubiteljima inovativnih tehnologija, putem interaktivnih display-a, omogućiti perfektan doživljaj futurističke električne mobilnosti. Na ovaj način biće predstavljene i zanimljive, nesvakidašnje činjenice poput one da Ferdinand Porsche nije samo konstruisao popularnu Bubu, već i razvio prvi plug-in hibrid u svijetu; ili da dužina bakarne žice električnog motora Golfa Blue-e-Motion iznosi čak 2,1 kilometra.

Važan aspekt ove prezentacije je, također, i primjena novih tehnologija u svakodnevnici. Tako će posjetitelji dobiti odgovore na mnoga pitanja, kao npr. "Koliko iznosi autonomija električnog automobila?", "Na koji način i gdje puniti električno vozilo?", ili "Koliko energije je potrebno električnom automobilu?".

Stoga, u vanjskom području ovog zdanja su smješteni tzv. generativni sistemi – vjetrenjača, fotonaponski sistem i geotermija (energija akumulirana u zemljištu).

U povodu svečanog otvaranja E-Mobility-Station, Volkswagen je upriličio prezentaciju vrlo atraktivnog mix-a električnih vozila iz historije, današnjice i budućnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.