Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.03.2012.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Namjenska industrija pokreće inicijativu za redovno ugovaranje za Oružane snage BiH

(Foto: b)

Situacija u namjenskoj industriji u BiH u ovom trenutku nešto je povoljnija nego u prethodnom periodu, ali je neophodno animirati sve strukture vlasti na stvaranju povoljnijih uslova za privređivanje, konstatovano je na jučerašnjoj sjednici Odbora Grupacije namjenske industrije Spoljnotrgovinske komore BiH.

Članovi Grupacije namjenske industrije istakli su da se poboljšanje situacije posebno odnosi na proizvodnju municije i eksplozivnih sredstava, dok su u oblasti proizvodnje naoružanja i remonta vojnih sredstava kapaciteti minimalno iskorišteni, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Posebna inicijativa biće pokrenuta ka Ministarstvu odbrane BiH s ciljem da domaćoj industriji obezbijedi planove za nabavku i remont naoružanja i vojne opreme za potrebe Oružanih snaga BiH, te da provede zakonom propisane procedure i vrši redovno ugovaranje.

Konstatovano je da je, radi povoljnijeg poslovanja, neophodno insistirati kod nadležnih tijela na poštovanju zakonom propisanih procedura za izdavanje saglasnosti neophodnih za pribavljanje dozvola za izvoz odnosno uvoz naoružanja, vojne opreme i sirovina za proizvodnju.

Tretiranje viška naoružanja i vojne opreme potrebno je riješiti tako da se ovoj robi u domaćim fabrikama pokuša stvoriti dodata vrijednost, a roba koja je za to određena da se uništava u domaćim firmama.

Pozitivno je ocijenjen dosadašnji rad na prezentaciji potencijala namjenske industrije BiH na tržištu Indonezije i istaknuta potreba da se, zajedničkim nastupom svih subjekata, a u organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Spoljnotrgovinske komore BiH, obezbijedi aktivna podrška ovim nastojanjima relevantnih institucija na državnom i entitetskim nivoima.

Sjednici su prisustvovali i aktivno učestvovali u radu: Zijad Fazlagić (TRZ Hadžići), Mićo Cicović ( ODP Fabrika motora specijalne namjen), Atif Rosić ( BNT- Tvornica mašina i hidraulike), Džahid Muratbegović (Igman dd), Jusuf Hubjer (Unis-Ginex), Jasenko Maglajlija (Unis-Promex), Radomir Kezunović ( FAST - Fabrika specijalne transmisije ad ), Husein Hasibović (Zrak dd), Drago Tešić ( Kosmos ), Midhat Izetbegović ( Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH), Veselin Poljašević, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Zdravko Marinković, direktor sektora privrede VTK BiH i Marin Čaušević, sekretar Grupacije namjenske industrije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.