NavMenu

Evropska komisija: BiH ostvarila napredak u oblasti slobodnog kretanja roba

Izvor: SRNA Srijeda, 21.03.2012. 15:25
Komentari
Podeli

Predstavnici Evropske komisije i BiH na sastanku u Sarajevu konstatovali su da je BiH ostvarila napredak u određenim oblastima, što se posebno odnosi na slobodno kretanje roba, institute standardizacije i mjeriteljstva, tehničku regulativu, te ocjenu usklađenosti sa standardima EU.

Predsjedavajući Privremenog pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje i saradnju sa ostalim državama kandidatima između predstavnika Evropske komisije i BiH Dragiša Mekić izjavio je Srni da je tokom dvodnevnog sastanka zaključeno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU BiH provodi bez ikakvih problema.

"U dijelu Sporazuma koji tretira pitanja trgovine usklađeni su određeni propisi sa evropskom legislativom, mada i dalje postoji potreba za dodatnim poboljšanjima postojećih zakonskih rješenja", rekao je Mekić po okončanju sastanka, kojim je u ime Evropske komisije predsjedavala šef jedinice za BiH u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Paola Pampaloni.

On je potvrdio da je Evropska komisija obavijestila BiH da će preduzeti korake za dobijanje ovlaštenje za pregovaranje o dodatnom trgovinskom protokolu između BiH i Hrvatske, nakon njenog ulaska u EU.

"BiH je dobila zvaničan potez da pokrene tu proceduru, i sad bi trebalo da odredimo ko će u ime BiH biti pregovarač, ko će činiti zvaničnu delegaciju i slično", dodao je Mekić.

On je precizirao da dodatni trgovinski protokol treba da sadrži nove odredbe o liberalizaciji trgovine između BiH i EU, odnosno njenih 28 članica, što je regulisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Budući da ulaskom u EU Hrvatska velikim dijelom gubi svoje tržište u BiH zbog uvođenja carina na određenu listu proizvoda, ona je posebno zainteresovana za taj proces", istakao je Mekić, koji obavlja funkciju pomoćnika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema njegovim riječima, od tih pregovora ne mogu se očekivati nikave specijalne povlastice za BiH, već samo eventualno povećanje izvoznih kvota za domaće proizvode koje je BiH imala pravo da izvozi na evropsko tržište, dakle, vino i ribu.

" O standardima za poljoprivredne proizvode se neće razgovarati, jer ti standardi moraju biti dostignuti", naglasio je Mekić.

On je dodao da BiH mora još dosta toga da uradi na planu dostizanja EU standarda u oblasti veterinarstva jer, kako je rekao, BiH samo na taj način može obezbijediti uslove i dostići standarde za izvoz proizvoda životinjskog porijekla na tržište EU.

Ulaskom u EU, Hrvatska napušta multilateralni dogovor o slobodnoj regionalnoj trgovini CEFTA, tako da će hrvatski poljoprivredni proizvođači i privrednici prilikom izvoza neke robe mliječnog i animalnog porijekla u BiH morati plaćati punu carinu na tu robu. Visina carine zavisiće od proizvoda.

S druge strane, poljoprivredni proizvođači iz BiH neće moći svoju robu prodavati na tržištu Hrvatske jer ne zadovoljavaju standarde EU.

BiH na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od 1. januara 2013. godine ukinuće sve carine na robu porijeklom iz EU, osim pojedinih proizvoda mliječnog i animalnog porijekla.

Carine će biti ukinute na sve tehničke proizvode, automobile, odjeću, obuću, ali će, s ciljem zaštite domaće proizvodnje ostati da važe carine na pojedine prehrambene proizvode sve dok BiH ne postane punopravna članica EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.