NavMenu

Ministarstvo obrazovanja FBiH i Microsoft BiH potpisali sporazum o saradnji

Izvor: Fena Srijeda, 21.03.2012. 12:24
Komentari
Podeli

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o obrazovnoj saradnji.

Ovim je dokumentom definirana trogodišnja saradnja u oblasti obrazovanja koja bi trebala rezultirati inovativnijim i modernizovanim pristupom obrazovanju putem korištenja novih IKT tehnologija u nastavnom procesu, ali i educiranjem stanovništva.

Ministar Damir Mašić istaknuo je da su ključni razlozi za potpisivanje Sporazuma opći ciljevi ovog ministarstva - pomak od dosadašnjeg fokusa s nastavnika na učenika, poboljšanje mogućnosti obrazovanja prosvjetnog radnika i digitalne pismenosti učenika i prosvjetnih radnika, povećanje obima online učenja, smanjenje troškova upravljanja informacionim sistemom i operativnih troškova softvera te uspostavljanje partnerstva s odgovarajućim institucijama i kompanijama.

On podsjeća da je ovo ministarstvo već 2009. godine potpisalo sporazum o saradnji s Microsoftom u okviru projekta "Partneri u učenju", koji se završava u ovoj godini.

Lejla Zukić-Krivdić naglašava da je cilj saradnje s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke ojačati vezu između kvalitetnog obrazovanja i vještina potrebnih u 21. stoljeću.

"Obrazovanje je prioritet u Microsoftu. Povezivanje između obrazovanja i ekonomskog razvoja nikada nije bilo tako očito kao danas. Vjerujemo da informacione tehnologije mogu omogućiti kvalitetno obrazovanje svima, bilo kada i bilo gdje", kazala je ona.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i potpredsjednik Microsofta za regiju centralne i istočne Evrope Wolfgang Ebermann, koji je istaknuo da je investiranje u obrazovanje mladih investicija u budući ekonomski razvoj i rast te da je Microsoft u tom smlislu opredijeljen da pruži podršku razvoju obrazovanja širom svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.