Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 20.03.2012.| 09:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pivarska industrija u BiH zahtijeva promjenu akcizne politike

(Foto: b)

Odbor pivarske industrije BiH zatražio je sastanak s Mirkom Šarovićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na kojem će iznijeti zahtjev za zaštitu domaće proizvodnje piva kroz promjenu akcizne politike.

Edin Ibrahimpašić, predsjednik Odbora i direktor "Bihaćke pivovare", izrazio je nadu da će kod novog ministra naići na veći stepen razumijevanja u odnosu na njegovog prethodnika, koji je odbio zahtjev pivara za zaštitu od prekomjernog uvoza u okviru regionalne zone slobodne trgovine CEFTA.

"Glavna tema iniciranog sastanka s resornim ministrom biće primjena direktive Europske unije, koja govori o mogućnosti uvođenja različitih akciznih tarifa u zavisnosti od količinske proizvodnje piva u BiH", ističe Ibrahimpašić.

Analiza Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazala je da praksa EU prepoznaje značaj i posebno tretira "male nezavisne proizvođače piva" sa godišnjom proizvodnjom do 200.000 hektolitara, dajući zemljama članicama mogućnost da tim pivarama uvedu snižene akcize. Evropska komisija je u slučaju portugalskog regiona Madeira napravila i izuzetak podizanjem limita na 300.000 hektolitara. U skladu s tim, bh. vlastima se preporučuje uvođenje proizvodnog praga od 500.000 hektolitara, koji bi imao određenu dinamiku sniženja do potpune usklađenosti sa briselskom direktivom u momentu našeg ulaska u EU.

Ibrahimpašiće je ocijenio da su se bh. vlasti na dosadašnjem evropskom putu slijepo pridržavale akata EU, često i na štetu domaće proizvodnje, dok su, sa druge strane, ignorisale legislativu koja bi išla u korist bh. privrede.

"Iskreno se nadam da će našu inicijativu podržati ne samo novi ministar i državne institucije, već i ostali nivoi vlasti, jer ona ne ide u korist samo domaćih pivara, već i u korist vlasti koje bi uvođenjem većih akciza za veće proizvođače i uvoznike dobile i dodatne budžetske prihode", ističe on.

Komentar ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića juče nismo uspjeli dobiti.

Domaće pivare proteklih godina su snažno pogođene naletom uvoznih brendova iz zemalja okruženja, koji je doveo do omjera potrošnje od 70 naprema 30 odsto u korist moćne ino-konkurencije. Na to se od 2008. nadovezala i ekonomska kriza, koja je dodatno oborila potražnju i uposlenost kapaciteta bh. pivara spustila ispod 30 odsto. U Odboru pivarske industrije BiH kažu da je u prva dva mjeseca ove godine nastavljen pad prodaje domaćih piva i to za 20 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Igor Gavran, ekonomski stručnjak u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, zahtjeve domaćih pivara smatra u potpunosti opravdanim, izražavajući nadu da će novi saziv Savjeta ministara BiH pokazati političku volju za uvažavanje pokrenute inicijative.

"Vlasti su proteklih godina odugovlačile s primjenom zaštitnih mjera čekajući da se promijeni situacija na tržištu piva. Domaći pivari sada su svoj zahtjev bazirali na propisima EU i to se ne može osporiti. Dakle, argumenti postoje i sada je samo stvar političke volje za tehničku realizaciju izmjene zakonske regulative", smatra Gavran.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.