Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 19.03.2012.| 13:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obuka u sklopu GIZ projekta: Profesionalniji rad nastavnika u obrazovanju odraslih

GIZ Projekat "Podrška obrazovanju odraslih“ koji se provodi u ime njemačke i švicarske vlade organizovao je od 17. do 18.03.2012. obuku u OŠ "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici za nastavnike osnovnih škola u svrhu njihovog usavršavanja iz oblasti obrazovanja odraslih.

Petnaest nastavnika učestvovalo je na obuci koju je vodila dr. Mirjana Mavrak, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek za pedagogiju. Renomirani profesori iz regiona i BiH kreirali su sadržaje kako bi nastavnicima osnovnih škola olakšali rad sa odraslima koji naknadno stiču osnovno obrazovanje. U okviru ovog prvog modula nastavnici su dobili priliku da nadograde svoja znanja o karakteristikama odraslosti, te životnim i radnim fazama odraslog čovjeka. Obuka se sastoji od pet modula i održava vikendom kako se ne bi ometao redovni nastavni proces.

Nastavnici osnovnih škola koji su obučeni za rad sa djecom zaduženi su i za podučavanje odraslih osoba koje naknadno stiču osnovno obrazovanje.

"Seminar je bio fantastičan! Dao nam je slobodu da možemo individualno pristupiti svakom kandidatu, koji želi naknadno stići osnovno obrazovanje", kazala je Sanela Kulović, nastavnica razredne nastave.

"Činjenica je da se rad sa djecom bitno razlikuje od rada sa odraslima, tako da je jačanje ovog sektora od velikog značaja za sam proces učenja odraslih. Usavršavajući rad nastavnika povećavamo i interes osoba koje nisu završile osnovnu školu da je završe što je preduslov za dalja školovanja i usavršavanja“ , rekao je vođa projekta Rodney Reviere.

U narednom periodu će još u šest drugih osnovnih škola iz cijele BiH biti održane obuke za ukupno 114 nastavnika. Nastavnici su iskazali zadovoljstvo ponuđenim sadržajem i mišljenja su da će pružena saznanja znatno olakšati rad u budućnosti, kako njima tako i korisnicima njihovih usluga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.