NavMenu

Glavne karakteristike Windows licenci: OEM "živi i umire" sa računarom sa kojim je kupljen

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.03.2012. 13:20
Komentari
Podeli

Windows kao operativni sistem, nalazi se na poslovnim i personalnim računarima u BiH koji sigurno premašuje 95%. Microsoft je kreirao nekoliko modela za kupovinu licence kojom se omogućava korištenje operativnog sistema Windows, a iz sarajevske kompanije Default, koja vrši licenciranje software-a, napominju da su različiti modeli za različite namjene i sa različitim mogućnostima/obavezama.

OEM – definitivno najrasprostranjeniji vid Windows licence, prepoznaćete ga tako što uz njega ide naljepnica tzv. COA koja je u trenutku kada vam se računar isporučuje već nalijepljena na isti (ukoliko ste dobili nenalijepljenu, upozorite prodavca jer se to kosi sa Microsoft pravilima licenciranja i može da vam u nekom trenutku napravi problem).

Glavna karakteristika OEM-a je to što "živi i umire" sa računarom sa kojim je kupljen što znači, ako vam iko kaže da je dozvoljeno odlijepiti naljepnicu pa ponovo zalijepiti negdje drugo, ili ne zna ili je zlonamjeran! I da, OEM licencu je dozvoljeno kupiti SAMO uz novi računar a nikako odvojeno od njega!

Druga mogućnost kupovine Windows licence je takozvani FPP. Radi se o maloprodajnom pakovanju, luksuzno upakovanom mediju koji sa sobom ima uputstvo i COA naljepnicu koja je u ovom slučaju nalijepljena na kutiju. Korisnik kupovinom FPP licence ima pravo prebaciti instalaciju sa jednog računara na drugi, prodati ili pokloniti licencu. Nedostatak – visoka cijena!

Ukoliko već posjedujete računar koji na sebi nema licencirani operativni sistem imate dvije mogućnosti a to su GGK ili GGWA (minimum pet računara), navode dalje iz Defaulta.

Radi se o dva legalizacijska rješenja koja su napravljena za zemlje sa visokom stopom piratstva jer kao što je ranije spomenuto, OEM ne možete kupiti ako već posjedujete računar a FPP je preskup. Kada poručite GGK, dobijete kutiju koja sadrži instalacioni medij (DVD), uputstvo i nenalijepljenu COA naljepnicu. Dužnost je nalijepiti je čim završite proces instalacije i aktivacije licence. U nekim slučajevima korisnici umjesto da reinstaliraju operativni sistem a pod uslovom da je već postojeći ista verzija kao i ovaj kupljen kroz GGK, ne reinstaliraju nego samo promijene product key. Kada završite sa procesom reinstalacije i aktivacije i nalijepite COA naljepnicu vaša licenca postaje ista kao i OEM (živi i umire sa računarom, ne može se prenositi, nema prava na novije verzije, itd.) GGWA je licenca namijenjena za legalizaciju kompanija koje posjeduju pet i više računara. Prilikom poručivanja sklapate ugovor sa Microsoftom preko partnera i dobijate pristup na VLSC (Microsoft Volome License Center), portal na kojem po dobijanju maila koji sadrži instrukcije za pristup možete u svakom trenutku download-ovati instalacioni medij i pogledati vaš product key. Važno je napomenuti da jedan medij važi za sve instalacije, a takođe i product key.

Za razlik od GGK, GGWA posjeduje pravo na niže verzije pa ukoliko imate računare na kojima je XP neophodan i taj isti XP želite koristiti, ovo je trenutno jedini način da to uradite. Kroz ostale programe, tzv. Programe količinskog licenciranja (OLP, OVS, EA, ESA, itd.) nije moguće poručiti licencu operativnog sistema nego samo upgrade licencu, tj. licencu za prelazak na novu verziju ali u tom slučaju je bitno da na računaru već posjedujete licencu za neku stariju verziju Windows-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.