NavMenu

Svjetska ekonomija nije više na rubu ponora

Izvor: Deutsche Welle Ponedjeljak, 19.03.2012. 09:05
Komentari
Podeli

Prema mišljenju šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde, stanje se polako stabilizira kad je u pitanju globalna ekonomija. Ipak, upozorava i da borba protiv krize još dugo nije okončana.

Poruka ulijeva nadu, ali ujedno služi i kao upozorenje: "Svjetsko gospodarstvo se pomaknulo s ruba ponora i imamo razloga da budemo unekoliko više optimistični", izjavila je šefica MMF-a Christine Lagarde u nedjelju (18.3.) na "Kineskom forumu za razvoj 2012." u Pekingu. Ali taj optimizam nas ne bi trebao uljuljati u sigurnost, naglasila je Lagarde, nego je potrebno i dalje biti na oprezu.

Kina na dobrom putu

Šefica MMF-a je stoga uputila zahtjev za dodatnim financijskim reformama. Naznake za stabilizacijom postoje i pokrenute reforme su već urodile plodom, iako su protekli mjeseci za svjetsko gospodarstvo čak bili "zastrašujući", naglasila je Lagarde. Ona je obrazložila da su mnoge države u svijetu još uvijek previše zadužene. Samo u eurozoni se 23 posto bruto domaćeg proizvoda troši na otplatu dugova u javnom sektoru i na banke, upozorila je Lagarde. Kao dodatne "ključne rizike" Lagarde je navele srednjoročni pad gospodarskog rasta u zemljama u razvoju te rastuće cijene nafte na svjetskom tržištu.

Lagarde je riječi hvale imala za kinesko vodstvo zbog mjera koje su uvedene, a koje bi trebale potaknuti konjunkturu, jer je i to, kako je kazala, doprinijelo stabilizaciji svjetske ekonomije. "Svi smo mi međusobno povezani i sve nas se dotiče političko djelovanje onog drugog", izjavila je šefica MMF-a. Njezin savjet Pekingu glasi: osloniti se jače na inozemni konzum i ne oslanjati se previše na investicije i izvoz. Dodala je da bi se gospodarstvo unutar Kine trebalo podupirati "skromnim" financijskim injekcijama.

Napori za spas Grčke "važan napredak"

Poboljšanju stanja u svjetskoj ekonomiji je doprinijela i činjenica da opći uvjeti poslovanja na tržištima nisu više tako napeti te da su se "i u SAD-u" poboljšali najnoviji ekonomski indikatori, kazala je Lagarde.

Napore MMF-a i Europske unije za spašavanje visokozadužene članice Europske unije i eurozone Grčke, Lagarde je nazvala "važnim napretkom". Prošloga četvrtka je, naime, MMF odlučio s 28 milijardi eura sudjelovati u novom paketu pomoći za spas Grčke. Dan prije je euroskupina dala konačno zeleno svjetlo za taj paket i za prvu tranšu u iznosu od oko 40 milijardi eura. Drugi paket pomoći Grčkoj iznosi ukupno 130 milijardi eura.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.