NavMenu

Jezero Pelagićevo vraća stari sinonim: U planu izgradnja turističkog kompleksa sa bungalovima i kampom

Izvor: eKapija Petak, 16.03.2012. 11:03
Komentari
Podeli

Oživljavanjem jezerskog i ribolovnog turizma koji će upotpuniti novi turistički i sportski sadržaji sa raznovrsnim kompleksima, ponovo bi trebao vratiti sinonim "diplomatsko" koji jezero Pelagićevo, nosi iz prijeratnog vremena.

Ministarstvo trgovine i turizma RS već je raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za korištenje područja jezera Pelagićevo radi izgradnje turističko-sportskog kompleksa na Jezeru koji se nalazi na teritoriji Opštine Pelagićevo.

"Prema studiji ekonomske opravdanosti planirana je izgradnja turističkog kompleksa bungalovskog tipa i kampa, sa pratećim sadržajima za razvoj lovnog i avanturističkog turizma na jezeru", kažu za ekapija.ba u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Pozivom je predviđeno da se budućem investitoru koncesija dodjeli na period do 30 godina. Obaveze koncesionara su da plati jednokratnu naknadu za izgradnju turističko-sportskog kompleksa i naknadu za korištenje područja jezero Pelagićevo u iznosu od 2,5 posto od godišnjeg bruto primanja.

Predspostavke su da će ulaganja u projekat biti milionska, koja će se koncesionaru isplatiti, posebno zbog sve većeg interesovanja u BiH i svijetu za ribolovni turizam.

Inače, jezero Pelagićevo je nastalo šezdesetih godina prošlog vijeka, iskopavanjem šljunka za potrebe izgradnje magistralnog puta Tuzla-Orašje. Od samog nastanka, na jezeru je zaživio sportski ribolov, a posebnu ekspanziju sportski ribolov na ovom jezeru doživio je kada su nekadašnji veliki industrijski gigant "UPI-Zora" Sarajevo u saradnji sa PD "Napredak" od jezera napravili svojevrsnu turističku destinaciju koju su posjećivali mnogi istinski zaljubljenici u ovaj sport i ljudi iz samog političkog vrha bivše države, pa čak i neke strane diplomate, što ukazuje na činjenicu kolika je ozbiljnost bila prisutna u samoj organizaciji. Iz tog vremena datira i drugi naziv, odnosno sinonim za ovo jezero "diplomatsko jezero".

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.