NavMenu

Ukrajinska delegacija u posjeti RS: Moguća saradnja u poljoprivredi i drvnoj industriji

Izvor: eKapija Petak, 16.03.2012. 09:09
Komentari
Podeli

Robna razmjena između Republike Srpske i Ukrajine još je na niskom nivou, a u narednom periodu bolja saradnja može biti ostvarena u oblasti poljoprivrede i drvne industrije, poručeno je na sastanku predstavnika Privredne komore Republike Srpske i delegacije ukrajinske Ternopiljske oblasti.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić rekla je da je u prošloj godini robna razmjena između Srpske i Ukrajine iznosila 40 miliona KM, od čega se 35 miliona odnosi na uvoz.

Prema njenim riječima, u strukturi izvoza dominiraju motorna ulja i aparati za igre na sreću, dok se najviše uvoze proizvodi od gvožđa.

Ona je dodala da će Privredna komora Srpske u narednom periodu dodatno predstaviti svim poslovnim subjektima mogućnosti saradnje sa Ukrajinom i anketirati zainteresovane, što će uraditi i ukrajinska strana, nakon čega će se pronaći sektori u kojima postoji međusobni interes.

Ukrajinska delegacija uputila je danas zvaničan poziv Privrednoj komori Republike Srpske da učestvuje na ekonomskom forumu krajem aprila u Ukrajini.

Ambasador Ukrajine u BiH Oleksandar Levčenko rekao je da još nema ulaganja ukrajinskih investitora u Srpskoj, ali da su Vlada Srpske i administracija Ternopiljske oblasti stvorile okvir za razvoj biznisa.

On je podsjetio da je Ukrajina prošle godine imala prinos od 56 miliona tona žitarica, čime je ušla među tri svjetska rekordera, te da bi u građevinskoj industriji i mašinogradnji mogla sarađivati srednja preduzeća.

"Postojeće brojke pokazuju da je slab interes za saradnju, ali Srpska mora prezentovati sebe. Potencijal je i dobra proizvodnja grožđa i vina koja u Ukrajini nedostaje", poručio je ukrajinski ambasador.

On je najavio da će delegacija Ternopiljske oblasti narednog dana posjetiti ostale regije Republike Srpske i jedan broj preduzeća, te opštine u kojima žive pripadnici ukrajinske manjine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.