NavMenu

BiH ove godine prvi put ostvarila suficit sa Austrijom

Izvor: eKapija Petak, 16.03.2012. 08:24
Komentari
Podeli

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je, prema preliminarnim podacima, u 2011. godini stopa rasta BDP bila 1,8 odsto, a vanjski dug 25,7 odsto BDP-a, što ukazuje da je BiH umjereno zadužena zemalja.

Kozarić je tokom susreta sa austrijskim ambasadorom u BiH Donatusom Kockom rekao da su direktna strana ulaganja iznosila oko 235 miliona eura, devizne rezerve iznose oko 3,2 milijarde eura i stabilne su, dok je inflacija bila na relativno niskom nivou od 3,1 odsto.

Kozarić je istakao da je saradnja BiH i Austrije dinamična i da je BiH prvi put ove godine u tom odnosu postigla suficit.On je dodao da je Austrija važna za BiH zbog istorijskih veza, ali i kao značajan ulagač, zbog čega je potrebno održavati dobre odnose. On je istakao dobru saradnju s Ambasadom Austrije i svim relevantnim institucijama i tijelima te zemlje, naročito s Austrijskom narodnom bankom, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U razgovoru je posebna pažnja posvećena bankarskom sektoru, te pozitivnom uticaju koji su austrijske banke imale u procesu obnove i pokretanja ulaganja, kao i u donošenju zapadnih standarda poslovanja u BiH. Ipak, donošenje strateških odluka van domašaja monetarnih vlasti BiH Kozarić je ocijenio kao potencijalnu slabost bankarskog sektora.

On je naglasio da je postojeći model monetarne politike u BiH određen zakonom, te je, iako ga smatra konzervativnim, donio monetarnu stabilnost i doprinio povratku povjerenja građana u valutu, što se vidi i kroz porast štednje. Prema njegovim riječima, procjene Centralne banke su da je dobro pozicioniran kurs KM prema euru, te da rast izvoza pokazuje da model monetarne politike ne pravi smetnje izvoznicima.

Konstatujući da je stabilnost valute jako važna za razvoj, Kock je bio zainteresovan za budućnost valutnog odbora kao modela monetarne politike u BiH. Učesnici sastanka su razgovarali i o skorašnjem ulasku Hrvatske u EU, te implikacijama na region, posebno na BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.