NavMenu

Investicije i zapošljavanje prioriteti Opštine Prijedor

Izvor: SRNA Četvrtak, 15.03.2012. 16:18
Komentari
Podeli

(Foto: prijedorgrad.org)

Privlačenje stranih i domaćih investicija i povećanje broja zaposlenih najznačajniji su prioriteti lokalne vlasti u Prijedoru za 2012. godinu, izjavio je danas načelnik ove opštine Marko Pavić.

Pavić je naglasio da je veliki uspjeh ove lokalne zajednice to što u vrijeme globalne ekonomske krize prošle godine nije smanjen broj zaposlenih u odnosu na 2010, a strani investitori dobro posluju i povećavaju broj zaposlenih.

"U februaru ove godine imamo za 140 više zaposlenih nego u januaru i kratkoročni cilj nam je da, nakon dužeg vremena, broj nezaposlenih spustimo ispod 13.000", rekao je Pavić na sjednici Skupštine opštine Prijedor na kojoj je prihvaćen izvještaj o radu načelnika opštine.

Prema njegovim riječima, hrvatska "Nova Ivančica" počela je sa 60 radnika, a prešla na 200, italijanski "Nuti due" krenuo je sa 30 radnika, a prešao na 100, a austrijski "Austronet" brojao je 10-ak radnika, a sada ima blizu 60.

"Jedna od najvećih investicija trebalo bi da bude oživljavanje rudnika željezne rude u Ljubiji za šta je zainteresovana kompanija `Arselor Mital` koja je u Omarskoj počela sa nešto više od 500 radnika, a sada ih ima više od 800", rekao je Pavić i naglasio da bi time oživio i trenutno najsiromašniji dio opštine Prijedor.

On je dodao da su među stranim investitorima zainteresovanim za ulaganje u Prijedor Kinezi sa proizvodnjom računarskih komponenti, Nijemci i Slovenci sa izgradnjom toplane i energane na biomasu, te još neke hrvatske firme.

"Osim što je `najmultietničkiji` grad u BiH, Prijedor je i grad sa najvećim brojem svojih stanovnika u dijaspori, što je, takođe, naša razvojna šansa s obzirom na činjenicu da ljudi iz dijaspore imaju novac, veze sa potencijalnim investitorima", naglasio je Pavić.

On je istakao da će evrointegracioni procesi Hrvatske dati nove mogućnosti investicijama u Prijedor zbog blizine hrvatske granice, kao što potencijalnim ulagačima kvalitetan pokazatelj predstavljaju ocjene Evropske unije, Savjeta Evrope, GTZ-a, UNDP-a, OEBS-a i mnogih drugih međunarodnih organizacija da je Prijedor u brojnim oblastima dostigao evropske standarde.

Pavić je ponovio da, bez obzira na krizu i katastrofalno punjenje budžeta u prva dva mjeseca ove godine, iz opštinske kase neće biti umanjena davanja za socijalne kategorije, penzionere, obrazovanje i podsticaje za poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća i zapošljavanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.