NavMenu

Identifikovano 199 postupaka: Vlada USK pojednostavljuje procedure izdavanja dozvola

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.03.2012. 12:48
Komentari
Podeli

Vlada Unsko-sanskog kantona je odlučna u svojoj namjeri da poslovnoj zajednici i svojim građanima obezbjedi povoljnije uslove poslovanja i dobijanja potrebnih dozvola, uvjerenja i rješenja koje kanton izdaje. U tu svrhu, krajem decembra 2011. godine, Vlada USK-a potpisala je sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) iz grupacije Svjetske banke, Sporazum o saradnji koji definiše Projekat poboljšanja poslovnog okruženja u kantonu i pojednostavljenja izdavanja dozvola.

Prva faza Projekta regulatorne reforme koja obuhvata detaljan popis svih postupaka koji su u nadležnosti kantona, kantonalnih uprava i ministarstava, uspješno je okončana krajem februara 2012. godine. Identifikovano je ukupno 199 postupaka koji će se u narednoj fazi projekta detaljno analizirati u cilju pripreme preporuka za njihovo pojednostavljenje.

U okviru projekta IFC će tokom mjeseca marta obaviti konsultacije sa poslovnim i civilnim sektorom u cilju prikupljanja informacija, primjedbi i prijedloga koje će doprinijeti boljem sagledavanju problema administrativnog opterećenja na pomenute subjekte i sagledavanju mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

Cilj Vlade Unsko-sanskog kantona je da unaprijedi poslovnu saradnju između privrednog i poslovnog sektora i kantonalnih institucija kao i da se smanje troškovi poslovanja u doba krize. Jedan od najvažnijih rezultata regulatorne reforme jesu uštede u novcu i vremenu za poslovni sektor i građane kao posljedica pojednostavljenja postupaka.

Ukupno vrijeme trajanja projekta je 13 mjeseci. Projekat finansiraju Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA), Unsko-sanski kanton i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) iz grupacije Svjetske banke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.