NavMenu

Srbac: Mineralna đubriva preduzeća "Novoprom" iz Modriče predstavljena poljoprivrednicima

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.03.2012. 09:15
Komentari
Podeli

Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, kancelarija Srbac, održala je prije nekoliko dana stručni seminar za oko tridesetak poljoprivrednika na kojem su predstavljeni najnoviji AS hibridi firme "Agrosava" iz Srbije, zaštitna sredstva njemačke firme "Bajer" i mineralna đubriva preduzeća "Novoproma" iz Modriče.

Pored hibrida brojnih sjemenskih kuća iz zemlje i inostranstva, srbački poljoprivrednici će imati mogućnost da koriste i provjerene sorte AS hibrida koji daju visoke prinose merkantilnog i silažnog kukuruza.

"Prošle godine su se dobro pokazali hibridi AS 42 i AS 51, koji su dali dobre rezultate u sušnim uslovima, dok se od novijih grupa ističu AS 72, AS 62 i AS6M10, te hibrid AS160 koji je registrovan kao silažni hibrid", kaže predstavnik firme "Agrosava" Vladimir Đenić.

Stručnjak njemačke firme "Bajer" Aleksandar Nestorović je rekao da je za ostvarivanje visokih prinosa kukuruza i pšenice neophodno koristiti zaštitna sredstva ovog preduzeća, koja su efikasna i ekološki najbezbjednija.

"U zaštiti kukuruza od korova postoje dva tretiranja, zemljišno, koje se odvija poslije sjetve a prije nicanja, i korektivno, koje se obavlja kad je kukuruz u fazi razvoja, od drugog do osmog lista. Za zemljišno tertiranje je vrlo bitan preparat `merlin` koji je ekološki prihvatljiv dok se u korektivnom tretiranju posebno izdvaja preparat `laudis`. On se koristi u silažnom procesu i u kukuruzu koji je namijenjen za proizvodnju merkantilnih zrna, ali takođe i u kukuruznom šećercu", kaže Nestorović.

Na kraju seminara o svojstvima i efektima mineralnih đubriva „Novoproma“ iz Modriče govorio je predstavnik ove firme Siniša Sišić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.