Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.03.2012.| 08:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Encyclopaedia Britannica prekida štampanje, postaje digitalna

Encyclopaedia Britannica, koja se štampa neprekidno otkako je prvi put objavljena u Edinburghu u Škotskoj 1768., saopćila je u srijedu kako će prekinuti objavljivanje svojih štampanih izdanja i nastaviti s digitalnim verzijama do kojih se može doći online.

Njezino najvažnije printano izdanje u 32 toma koje se pojavljivalo svake dvije godine prodaje se za 1.400 dolara. Online pretplata staje 70 dolara godišnje a kompanija je odnedavno pokrenula i niz internetskih aplikacija po cijeni od 1,99 dolara do 4,99 dolara mjesečno.

Tvrtka je objavila kako će nastaviti prodavati svoja printana izdanja dok ne rasproda zalihu od oko 4000 kompleta.

"Printano izdanje postalo je teže za održavanje i nije bilo najbolji fizički element za kvalitetu naših baza podataka i kvalitetu našeg uredništva", rekao je Jorge Cauz, predsjednik Encyclopaedia Britannica, Inc., agenciji Reuters.

Glede toga hoće li se u budućnosti održati printana izdanja knjiga Cauz predviđa kako "štampana izdanja možda neće potpuno iščeznuti s tržišta" ali misli "da će biti sve manje važne".

"Mnoga izdanja neće imati svoju analognu printanu verziju i bit će printane samo u digitalnim formatima", rekao je on.

On je kazao i kako Encyclopaedia Britannica uz sav njezin stručni ugled nije pogođena popularnošću besplatne internetske Wikipedie.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.