NavMenu

Hrvatska dala zeleno svjetlo za bosanske talgo vozove

Izvor: eKapija Srijeda, 14.03.2012. 15:43
Komentari
Podeli

Talgo vozovi još uvijek nisu uvedeni u saobraćaj zbog uobičajenih i u pravilu dugih tehničko-administrativnih procedura koje je neophodno proći, da bi nadležni organi zemalja kroz koje će saobraćati, izdali dozvole za njihovo saobraćanje po njihovim prugama, potvrdila je za ekapija.ba Senka Račić, iz Službe za informisanje Željeznica Federacije FBiH.

"Nadležni organi u Hrvatskoj izdali su dozvolu za saobraćanje talgo vozova na prugama Hrvatskih željeznica. U Srbiji i Mađarskoj provode se završne aktivnosti vezane za izdavanje ovih dozvola. Na prugama Željeznica Srbije u skorije vrijeme očekuje se prva probna vožnja, što znači da su procedure za izdavanje dozvole u ovoj zemlji u završnoj fazi. I procedure u Mađarskoj su u finalnoj fazi i očekuje se poziv njihovih nadležnih organa za izlazak na probnu vožnju", kaže Senka Račić, naglašavajući kako je prema ranijim najavama, planirano da se talgo vozovi uvedu u saobraćaj u prvoj polovini ove godine.

Inače, ovi visokokvalitetni vozovi namijenjeni su za poboljšanje kvaliteta usluge ŽFBiH u međunarodnom putničkom saobraćaju, koji se odvija kroz Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku.

"Za relaciju Sarajevo-Zagreb planirane su dvije noćne garniture, za relaciju Sarajevo-Beograd u planu su dvije dnevne garniture, kao i za Sarajevo – Budimpeštu. ŽFBiH planirale su uvesti i noćni voz na relaciji Sarajevo-Beograd, sa dvije noćne garniture, što je u fazi pregovora sa drugim željezničkim kompanijama. Deveta (dnevna) garnitura planirana je kao rezervna", pojašnjava Račić.

Talgo vozovi nude poseban užitak putovanja. Opremljeni su izuzetno udobnim sjedištima, spavaćim kolima, luksuzno opremljenim barom, posebnim prostorom za invalide, toaletom i mogućnošću Internet konekcije.

Elvira Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.