Izvor: eKapija | Srijeda, 14.03.2012.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska dala zeleno svjetlo za bosanske talgo vozove

Talgo vozovi još uvijek nisu uvedeni u saobraćaj zbog uobičajenih i u pravilu dugih tehničko-administrativnih procedura koje je neophodno proći, da bi nadležni organi zemalja kroz koje će saobraćati, izdali dozvole za njihovo saobraćanje po njihovim prugama, potvrdila je za ekapija.ba Senka Račić, iz Službe za informisanje Željeznica Federacije FBiH.

"Nadležni organi u Hrvatskoj izdali su dozvolu za saobraćanje talgo vozova na prugama Hrvatskih željeznica. U Srbiji i Mađarskoj provode se završne aktivnosti vezane za izdavanje ovih dozvola. Na prugama Željeznica Srbije u skorije vrijeme očekuje se prva probna vožnja, što znači da su procedure za izdavanje dozvole u ovoj zemlji u završnoj fazi. I procedure u Mađarskoj su u finalnoj fazi i očekuje se poziv njihovih nadležnih organa za izlazak na probnu vožnju", kaže Senka Račić, naglašavajući kako je prema ranijim najavama, planirano da se talgo vozovi uvedu u saobraćaj u prvoj polovini ove godine.

Inače, ovi visokokvalitetni vozovi namijenjeni su za poboljšanje kvaliteta usluge ŽFBiH u međunarodnom putničkom saobraćaju, koji se odvija kroz Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku.

"Za relaciju Sarajevo-Zagreb planirane su dvije noćne garniture, za relaciju Sarajevo-Beograd u planu su dvije dnevne garniture, kao i za Sarajevo – Budimpeštu. ŽFBiH planirale su uvesti i noćni voz na relaciji Sarajevo-Beograd, sa dvije noćne garniture, što je u fazi pregovora sa drugim željezničkim kompanijama. Deveta (dnevna) garnitura planirana je kao rezervna", pojašnjava Račić.

Talgo vozovi nude poseban užitak putovanja. Opremljeni su izuzetno udobnim sjedištima, spavaćim kolima, luksuzno opremljenim barom, posebnim prostorom za invalide, toaletom i mogućnošću Internet konekcije.

Elvira Kokor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.