NavMenu

Grad Banja Luka kupio imovinu fabrike "Unis" za Tehnološki biznis park

Izvor: eKapija Srijeda, 14.03.2012. 15:13
Komentari
Podeli

Grad Banja Luka kupio je danas na četvrtoj licitaciji u banjalučkom Okružnom privrednom sudu cjelokupnu imovinu Fabrike u stečaju "Unis" AD Banja Luka za početnu cijenu u iznosu od 8.375.000 KM, odnosno za trećinu ukupno procijenjene vrijednosti od 25.117.935 KM.

Stečajni upravnik Fabrike "Unis-valjaonice hladno valjane trake" Savo Ševaljević rekao je da je zadovoljan prodajnom cijenom i kupcem.

"Ovo je vrlo dobar rezultat jer ćemo prvo isplatiti povjerioce 100 odsto, a ostaće nešto sredstava da možemo izmiriti i akcionare što je vrlo rijedak slučaj u toku stečaja", istakao je Ševaljević u izjavi novinarima.

On je objasnio da je u konkretnom slučaju izvršena jedna reorganizacija, jer će kupac u Ramićima voditi industrijsku zonu i zapošljavati nove radnike.

Ševaljević je podsjetio da je u valjaonici ranije radilo 650 radnika, industrijski instalirani kapacitet iznosio je 110.000 tona, dok je najveća propizvodnja bila 1986. godine od 106.000 tona.

Direktor Gradske razvojne agencije Nenad Račić rekao je da je zadovoljan licitacijom, jer je riječ Tehnološkom biznis parku koji je kapitalni projekat od ogromnog značaja ne samo za Banja Luku, već za cijelu Republiku Srpsku.

Račić je istakao da je Tehnološki park neophodan radi razvoja privrede, novog zapošljavanja i otvaranja novih preduzeća, dodajući da je studijom izvodljivosti predviđeno oko 6.000 novih radnih mjesta i otvaranje oko 200 preduzeća.

Radojica Knežević iz Odbora povjerilaca Fabrike u stečaju "Unis" istakao je da su radnici zadovoljni procesom stečaja, ističući da vjeruje da neće biti problema jer grad Banja Luka stoji iza radnika.

On je rekao da pojedinačna dugovanja prema 14 radnika ove fabrike iznose po 10 do 15 hiljada maraka.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović ističe da izgradnja Tehnološkog biznis parka predstavlja kapitalni projekat na nivou grada Banje Luke, ali i cijelog područja RS. Ovakva vrsta investicije, kaže on, neophodna je za razvoj privrede, novog zapošljavanja i otvaranja novih preduzeća, te za privlačenje stranih ulaganja.

Predviđeno je da Tehnološki biznis park Banja Luka bude prostor na kojem specijalizovani profesionalci, povezujući preduzetnike, finansijske i naučno-istraživačke institucije, čine servis s ciljem stvaranja privrednih subjekata koji ostvaruju visoku dobit zahvaljujući primjeni novih tehnologija, stvaranja novih radnih mjesta, te komercijalizacije tehnoloških znanja.

"Na taj način bi Tehnološki biznis park predstavljao jednu od najefikasnijih formi kroz koju se pomaže i promoviše razvoj malih i srednjih preduzeća, a uz to i razvoj novih tehnologija u datoj sredini. Negovom izgradnjom se stvaraju neophodni uslovi za ulaganje stranih i domaćih investitora", naglasio je gradonačelnik Davidović.

Prema studiji izvodljivosti, u Tehnološkom biznis parku u sljedećih 25 godina moglo bi da se otvori 200 preduzeća.

Grad Banja Luka učestvovao je sa 50.000 KM depozita na licitaciji za prodaju imovine fabrike u stečaju "Unis" u Ramićima kod Banjaluke, a za potrebe izgradnje Tehnološkog biznis parka.

Na lokaciji fabrike "Unis" u Ramićima dugo godina bila je smještena baza SFOR-a, kasnije EUFOR-a.

eKapija.ba/SRNA

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.