NavMenu

Kradljivci tovara nemaju šanse: Kako transportna branša može da se bori protiv kriminala

Izvor: eKapija Srijeda, 14.03.2012. 13:37
Komentari
Podeli

Krađa tovara može da se izbjegne. A kako da se prevoznici bore protiv ovoga, objašnjava iskusan pružalac IT usluga u branši, navode iz kompanije TimoCom.. On pokazuje mogućnosti da se uz pomoć preduzeća iz špedicije, transporta i logistike ublaže rizici. Specifična višestepena sigurnosna mreža i preporuke za djelovanje trebalo bi da zatvore put kriminalcima.


Sigurnost kao izazov
Prema studiji holandske konsultantske firme NEA, koja je sprovedena 2007. godine u ime Evropskog parlamenta, krađe tovara su u EU prouzrokovale štetu od preko osam milijardi godišnje. Posljedice su obično još teže: Nedostatak isporuka prouzrokuje zastoj proizvodnje, otkazivanje naloga, gubitak reputacije i u najgorem slučaju nesolventnost. Preduzeća mogu da ograniče rizik od štete na svim nivoima još u startu - na primjer, kroz podizanje nivoa svijesti kod zaposlenih i kroz praktične protivmjere.

Sigurnosni paket bi trebalo da bude čvrsto povezan sa donošenjem odluka u svakodnevnom radu. Sa povećanjem obima drumskog saobraćaja može se očekivati i porast stope kriminala u branši.

Provjeriti lanac isporuke, eliminisati slabe tačke
Tamo gdje su nekada operisali pojedinci, sada se često nailazi na organizovane bande. Fantomske firme se osnivaju preko noći i zloupotrebljavaju identitet poštenih preduzeća. Sem toga postoje i "trule jabuke" koje se predstavljaju kao normalni kandidati i infiltriraju se u preduzeće. Ako se takvi zaposleni prime bez pažljive provjere na osnovu referenci i certifikata, mogli bi nesmetano da nanesu štetu kompaniji. Zato treba uvijek voditi računa o tome kome se daje pristup povjerljivim podacima. Kod krađa tovara posebno su izloženi riziku vozači kamiona. Ovdje često ne izostaju i napadi. Međutim, disponenti mogu da iskoriste svoje tehničke i organizacione mogućnosti i da posebno pruže podršku vozaču i preduprede takve incidente. Preporučljivo je da se za rutu, na primjer, planiraju samo bezbjedna stajališta i parkirališta. Pojedinosti o transportu bi trebalo da se razmjenjuju samo između vozača, centrale i pretpostavljenih.

TimoCom se oslanja na integrisanost i komercijalnu provjeru ukupnog stanja
Isti nivo opreza se primjenjuje i na rad sa online platformama. Tehnička stabilnost i jednostavnost korištenja nisu dovoljan faktor kvaliteta pirlikom izbora transportne berze. Jednako važan je i koncept sigurnosti ponuđača. Diseldorfski pružalac IT usluga TimoCom je sa svojom berzom tereta i transporta već više od 14 godina uspješan na tržištu. Ako ništa drugo, zato što se ovdje korisnici osjećaju kao da su u sigurnim rukama. Preduzeće nudi sveobuhvatnu zaštitu kroz integrisane mjere i višestepenu sigurnosnu mrežu. Visoki tehnički standardi ovdje predstavljaju osnovu i brinu o tome da u svakom trenutku imate obezbjeđen brz i siguran rad. Svaki korisnik između ostalog dobija i pristup u obliku sigurnosnog ključa koji se ne može ukrasti. U osnovi se kao klijenti prihvataju samo one firme koje mogu da dokažu aktivnost na tržištu od najmanje šest mjeseci. Prije uključivanja u program ponuđač berze tereta provjerava važnu dokumentaciju. Kontrolisanje klijenata se sprovodi i poslije zaključivanja ugovora. Pomoću algoritama filtriraju se nepravilnosti u ponašanju učesnika na berzi. Ipak, neki ugovori se sklapaju izvan berze - bez daljeg učešća operatera. Baš zato je TimoCom veoma odlučan da obavijesti učesnike o potencijalnim opasnostima i sigurnim postupcima.

Najvažnija pravila za čisto poslovanje
U saradnji sa vodećim međunarodnim posrednikom za obezbjeđenje SCHUNCK Grupom, preduzeće je napravilo praktičnu kontrolnu listu za sprječavanje krađe. TimoCom je time želio da kod korisnika podstakne naviku za provjerom ukupnog stanja.

"Mi svakoga dana dosta radimo na tome da sve funkcioniše bez problema. Svaki nalog ima svoje specifičnosti, pa i klijent mora uvek i sam da provjeri svog poslovnog partnera", objašnjava glavni predstavnik Marcel Frings. Više o sigurnosnom paketu TimoCom Secure naći ćete na adresi www.timocom.rs u odjeljku „Sigurnost“. Tamo se nalaze i kompletne kontrolne liste koje možete besplatno preuzeti, poručuju iz kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.