NavMenu

BiH u januaru povećala izvoz u Bugarsku preko 200 odsto

Izvor: SRNA Srijeda, 14.03.2012. 12:31
Komentari
Podeli

BiH je u januaru povećala izvoz u Bugarsku za 218 odsto i jedna je od rijetkih zemalja koja je ostvarila pozitivan saldo u razmjeni sa ovom zemljom.

Prema podacima bugarskog Nacionalnog statističkog instituta (NSI), BiH je u januaru u Bugarsku izvezla robu vrijednosti 3,5 miliona leva (1,75 miliona eura) što je za 218,2 odsto u odnosu na januar 2011. godine kada je izvoz iznosio 1,1 miliona leva (550.000 eura).

Podaci pokazuju da je BiH u januaru iz Bugarske uvezla robu vrijednosti 1,35 miliona eura, što je za 57,8 odsto manje u odnosu na januar 2011. godine kada je uvezla robu i usluge vrijednosti 3,2 miliona eura.

Bugarska je u januaru ove godine smanjila i izvoz u susjednu Srbiju, pa je u ovu zemlju plansirala robu i usluge vrijednosti 28,2 miliona eura, a uvezla za 16,25 miliona eura.

NSI nije naveo strukturu robe koja se uvozi i izvozi, ali je od ranije poznato da Bugarska iz BiH uvozi koks i ugalj, olovnu rudu i tehničke koncentrate, dijelove za konstrukcije, cink, drveni materijal, hartiju, plastičnu i transportnu ambalažu, kapute, pelerine i bluze, a izvozi naftna ulja, ulja i bitumen, hemijsku drvnu masu, amonijak, tjestenine, fluor, hlor, brom, epoksil i epoksilne smole, hartiju, voće...

Prošle sedmice bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je njegova zemlja u prošloj godini ostvarila rekordan izvoz, pri čemu je nakon 16 godina izvoz premašio uvoz roba i usluga.

Prema njegovim riječima, izvoz iz Bugarske povećan je za 20,9 odsto, a izvoz u treće zemlje za 24,4 procenata.

Bugarska je od 2007. godine članica EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.