Izvor: Oslobođenje | Petak, 02.06.2006.| 10:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

CBBH - Do kraja 2006. god. Centralni registar fizičkih licaNa sjednici održanoj 31. maja 2006. godine Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijelo je odluku o realizaciji druge faze Centralnog registra kredita kojom bi bila obuhvaćena zaduženja fizičkih osoba i njihovih žiranata u komercijalnim bankama. Registar kredita za fizička lica trebao bi biti uspostavljen do kraja 2006. godine.

Prvom fazom uspostavljen je Centralni registar kredita poslovnih subjekata, koji je operativan od 13. aprila 2006. godine. Da bi Centralni registar bio potpun i obuhvatio ukupna kreditna zaduženja na nivou BiH, Upravno vijeće CBBiH je donijelo odluku o realizaciji druge faze projekta. Ovim dijelom projekta bila bi obuhvaćena zaduženja fizičkih osoba i njihovih žiranata u komercijalnim bankama. Potrebna sredstva za realizaciju drugog dijela projekta su oko 165.000 EUR. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izuzetno je zadovoljna implementacijom prvog dijela projekta čiju je realizaciju podržala sa 60% sredstava. Svjestan značaja nadogradnje za stabilnost bankarskog sistema, USAID je ponudio sufinansiranje i druge faze ovog projekta s 50% sredstava.

S ciljem objedinjavanja kreditnog zaduženja na nivou cijelog finansijskog sektora, Upravno vijeće CBBiH donijelo je odluku prema kojoj će u Centralni registar kredita, putem računa otvorenih u komercijalnim bankama, biti uključeni pravni subjekti leasing kuća. Naknadno bi u Centralni registar kredita mogli biti uključeni i svi pravni subjekti ostatka finansijskog sektora, odnosno osiguravajućih društava i mikrofinansijskih organizacija koje se bave kreditiranjem.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.