NavMenu

Općina Goražde: Interes za povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora

Izvor: eKapija Utorak, 13.03.2012. 09:30
Komentari
Podeli

U maloj sali Općine Goražde načelnik Muhamed Ramović sa saradnicima je održao sastanak sa direktorom IFAD-a Halilom Omanovićem i predstavnicima OXFAM-a na temu provođenja projekta upotrebe obnovljivog izvora energije koji finansira IFAD, a implementira OXFAM. Projekat se implementira u dvije države BiH i Albaniji čija implementacija traje u naredne tri godine, ističu iz Općine.

U BiH se provodi u sedam Općina, među kojima je i Općina Goražde, a sam cilj projekta jeste da se obnovljivi izvor energije kroz aktivnosti uvede u što je više moguće porodica, malih preduzeća, zatim kod ponuđača turizma kao i poljoprivrednika. Kako je naglašeno od strane koordinatorice projekta Silvane Grispino Goražde je jedna od ciljanih općina u ovom projektu kojim će nastojat da podignu nivo upotrebe obnovljive energije na području općine Goražde i da to ljudi prihvate.

Prilikom izjave za medije načelnik Ramović je istakao da je sretan zbog povratkom IFAD-a na ove prostore, te da će se u narednom periodu implementirati tri projekta. Osim prethodno spomenutog tu je i projekat iznalaženja i olakšavanja poljorivrednim proizvođačima pronalazak tržišta, te treći projekat koji se odnosi na ulaganje IFAD-a u putnu infrastrukturu ruralnih područja općine Goražde kroz projekte u kojima će Općina Goražde uzeti učešće sa 30% finansiranja, čija implementacija počinje od 01.01.2013. Općina Goražde će u ovoj godini pripremiti projekte kako bi spremno dočekali ulaganje IFAD-a, naglasio je načelnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.