Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.06.2006.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Zabranjeno pušenje" - Album "Hodi da ti čiko nešto da" bit će objavljen 15.10.2006. god.

-

(Foto: b)

Grupa Zabranjeno pušenje je kulturno – estradna pojava za koju se s pravom smatra da je specifična na ovim prostorima. Vrlo rijetko se koja grupa može pohvaliti dvadesetogodišnjom karijerom, brojnim koncertima (preko 1000 u raznim državama, na raznim kontinentima), vojskom fanova kao i hitovima koji su postali dio života i ljudi ovih prostora. Danas gotovo da ne postoji čovjek koji ne zna od riječi do riječi pjesme kao što su "Zenica Blues" i sl. Uz sve to, grupa djeluje i humanitarno, najviše na muzičkoj edukaciji djece stradale od mina kroz ljetne radionice pod pokroviteljstvom kanadske ambasade, kao i kroz humanitarne koncerte raznih karaktera.

Grupa je do sada objavila 10 albuma, a svaki je od tih albuma zaživio među publikom. Sa tih albuma u posljednjih 9 godina skinuto je i 17 singlova koji su javnosti prezentirani putem video spotova. Svi ti singlovi su na gotovo svim top listama ovih prostora barem jednom zauzeli prvo mjesto. Za sve te uspjehe grupa je osim posjećenih koncerata (što je i najveća moguća nagrada) dobila i 4 BH diskografske nagrade "Davorin".

Ako Vas zanimaju detalji, na službenoj web stranici www.zabranjeno-pusenje.com možete pogledati detaljnu biografiju grupe, njenih članova, popis svih održanih koncerata u posljednjih devet godina kao i fotografije sa istih.

Grupa Zabranjeno Pušenje se nakon izlaska live albuma "Live in St. Louis" snimljenog na USA turneji 2002. godine potpuno posvetila stvaranju novog studijskog albuma pod naslovom "Hodi da ti čiko nešto da!". Muzički producent albuma je Denyken, osvajač više hrvatskih diskografskih nagrada "Porin" za produkciju, a album će biti dvostruki (2 CD-a). Album se snima u Denykenovom studiju Present.

U istom periodu grupa je dobila angažman na filmu režisera Jasmina Durakovića "Nafaka". Grupa Zabranjeno Pušenje je za potrebe tog filma osmislila i realizirala kompletnu muzičku podlogu. Sve snimljene pjesme bit će objavljene na soundtracku filma "Nafaka". Zanimljivo je da je za svjetsku distribuciju filma postignut dogovor s producentom filmova Superman 1, 2 i 3, gospodinom Pierrom Spenglerom, a u filmu glume gotovo svi eminentni BH glumci, kao i Lucija Šerbedžija te Mustafa Nadarević.

Na samom albumu će kao gosti sudjelovati i mnogi muzičari, glumci i pjevači kao npr.: Halid Bešlić, Lucija Šerbedžija, Arsen Dedić, zbor zagrebačke džamije Arabeske, Ismet Kurtović (Drugi Način), trubač Tomica Rukljić (Cubismo), saksofonist Marijan Jakić (Soulfingers)....

Prvi, ujedno i najavni, singl s albuma je pjesma "Nema više". Pjesmu možete downloadati sa web stranice na koju će Vas dovesti link naveden u mailu. Tekst pjesme napisao je bosanski pisac i pjesnik Nenad Veličković. Autor muzike je Sejo Sexon. Pjesma je duet u kojem dva Roma, koji raspravljaju o životnim problemima današnjice, "glume" Sejo Sexon i violinista grupe Robi Boldižar. Pjesma će se naći na oba albuma – na albumu Zabranjenog Pušenja "Hodi da ti čiko nešto da!" i na soundtracku filma "Nafaka".

Album "Hodi da ti čiko nešto da!" će u BiH biti objavljen 15. oktobra 2006., a u Hrvatskoj i Sloveniji nakon toga.

Medijski pokrovitelji albuma u BiH su Metromedia, Federalna televizija, Radio Stari Grad i Radio Kameleon. Pjesma "Nema Više" prva je pjesma Zabranjenog Pušenja nakon objavljivanja albuma "Bog vozi Mercedes" 15. decembra 2001. godine kojom grupa izlazi u javnost. Uskoro se može očekivati i video spot za pjesmu.

Zabranjeno Pušenje su: Sejo Sexon – vokal

Robi Boldižar – violina

Toni Lović – gitara

Branko Trajkov Trak – bubanj

Predrag Bobić Bleka – bas gitara

Paul Kempf - klavijature

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.