NavMenu

Regionalne aviokompanije u krizi: Ukoliko žele preživjeti moraju se povezati?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.03.2012. 14:07
Komentari
Podeli

Tajnik Europskog udruženja za zračni prijevoz (AEA) Ulrich Schulte Strathaus tvrdi ukoliko zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije žele preživjeti morali bi se povezati.

"Činjenica je da je nekadašnje zajedničko jugoslavensko vazdušno tržište sada fragmentirano, a pojedinačni prijevoznici premali i neučinkoviti, bilo bi potrebno regionalno rješenje. Regija bi trebala kompaniju koja bi djelovala globalno, pokrivala bi lokalne potrebe i povezivala se s inozemstvom preko međunarodnih vazdušnih čvorišta", kazao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji je nedavno i o ovome razgovarao s upravom slovenske avio kompanije Adria Airways.

Ona je nedavno, uprkos strogim propisima EU-a, dobila državnu pomoć u dokapitalizaciji od 50 miliona eura, te se uspjela dogovoriti s bankama o refinanciranju duga, ali i dalje posluje s teškoćama.

U sličnoj su situaciji, kako ističe Strathaus za slovenski Dnevnik su i drugi regionalni prijevoznici. Navodeći kako Srbija za JAT nikako ne uspijeva naći investitora, Croatian Airlines i Montenegro Airlines u sve su većim problemima, BH Airlines će bankrotirati kad ga prestane finansirati Turkish Airlines.

"Bilo bi fantastično kad bi Adria Airways, koja ima znanje o regionalnim tržištima na Balkanu, bila domaćin regionalnog susreta o mogućnosti kombiniranja usluga regionalnih prijevoznika, no bojim se da se zbog političkih nesuglasica to nikad neće dogoditi", dodao je.

Ako bi došlo do situacije da slovenska Adria Airways ide u stečaj, njene avio veze s drugim europskim državama mogla bi preuzeti njemačka Lufthansa, kako se to dogodilo i u slučaju mađarske kompanije Malev, a vlada bi mogla ekonomski neisplative linije koje su u javnom interesu dati na natječaj i s odabranim prijevoznikom sklopiti poseban ugovor o uslugama, tvrdi Strathaus, naglašavajući da se vlade u Europi zbog jakih sindikata i mogućih štrajkova za taj model teško odlučuju.

"Za odluku da država ne treba nacionalnog zračnog prijevoznika i da tu uslugu bolje može obavljati strana kompanija potrebno je mnogo hrabrosti", ustvrdio je Strathaus, dodajući da ekonomska situacija i trendovi ne govore u korist avio prijevoznika u Europi kojih je previše, jer je trenutno registrirano preko 500 avio kompanija.

(dnevnik.si, E. Ko.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.