Izvor: eKapija | Petak, 09.03.2012.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Široki Brijeg: Rasprava realizaciji projekta navodnjavanja za područje Mostarsko blato

(Foto: b)

Javna rasprava na temu "Projekt razvoja navodnjavanja (IDP) za podprojektno područje Mostarsko blato, Idejni projekt" održana je u Općinskoj vijećnici Širokog Brijega. Predstavljen je i dokument "Plan upravljanja okolišem", kao i dokument "Društvena procjena projekta razvoja navodnjavanja u BiH".

Idejni projekt rekonstrukcije i razvoja sustava navodnjavanja za projektno područje Mostarsko blato izradio je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Projekt koji je predstavio Nermin Đipa vodeći projektant Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu obuhvata rekonstrukciju postojećeg vodonatapnog sustava na području cijele Općine u dužini cca 80 kilometara, proširenje na području Ljutog Doca u dužini 4,25 kilometra i odvodnju oborinskih voda s kočerinskog polja. Projekt obuhvata područje Mostarskog blata, Trnskog i Ruževa polja, Mokro polje i Kočerinsko polje s izvorištima vode Lištica, Crnašnica, Žvatić i Orovnik. Paralelno s ovim projektom JU Coming izrađuje projekt sanacije i rekonstrukcije akvadukta u Borku (ukupan raspon akvadukta je 74 metra), a koji će biti uključen u ovaj projekt.

Misija Svjetske banke u BiH je prije četiri godine započela s Projektom razvitka sustava za navodnjavanje (projekt: IDP) s ciljem održivog unaprjeđenja sustava za navodnjavanje i institucionalnog okvira za pružanje podrške i povećanja poljoprivredne proizvodnje. Projekt se paralelno provodi u FBiH i RS.

U FBiH su od više kandidiranih i pripremanih podprojekata, osim podprojekta „Mostarsko blato" u Općini Široki Brijeg, projekt razvoja sustava navodnjavanja bit će implementiran i u Općini Goražđe. Istaknuta je velika važnost i značaj koji će rekonstruirani i prošireni sustav za navodnjavanje imati za povećanje poljoprivredne proizvodnje u Širokom Brijegu, kao i čvrsta podrška Općine Široki Brijeg ovom projektu. Nakon rasprave slijedi izrada glavnog projekta.

"Ako sve bude teklo kako smo planirali potpisivanje Ugovora za izvođenje radova možemo očekivati u prvom ili drugom mjesecu iduće godine. Do tada trebamo proći proceduru od već slijedeći mjesec razgovora predstavnika federalnog ministarstva poljoprivrede s predstavnicima Svjetske banke. Nakon usvajanja projekta od strane Svjetske banke, a koji bi trebao biti završen do kraja svibnja ove godine može se krenuti u realizaciju. Na Općini je da ishodi potrebne dozvole", rekao je između ostalog predstavnik ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Alojz Dunđer odgovarajući na pitanje o početku realizacije projekta rekonstrukcije i razvoja sustava navodnjavanja za projektno područje Mostarsko blato.

Dokument "Plan upravljanja okolišem" predstavila je Sabina Hadžiahmetović iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, a Dino Đipa iz agencije za marketing, medijska i društvena istraživanja "Prism research" iz Sarajeva predstavio je rezultate istraživanja o mišljenju javnosti o realizaciji projekta navodnjavanja za projektno područje Mostarsko blato.

U raspravi su sudjelovali korisnici poljoprivrednih površina koje su obuhvaćene projektnim područjem Mostarsko blato, predstavnici Općine, mjesnih zajednica obuhvaćenim projektom, općinskih komunalnih poduzeća, kao i predstavnici Udruge poljoprivrednika Županije Zapadnohercegovačke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.