NavMenu

Bakšić: Kontrola neleganih softvera, čeprkanje po površini

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.03.2012. 14:57
Komentari
Podeli

"Ako hoćemo pravnu državu, dobar ambijent za rad, onda moramo poštovati zakone i izvršavati obveze, a jedna od njih je poštovanje prava iz oblasti intelektualnog vlasništva", smatra direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić.

Zbog toga, kaže, firme ne bi trebale kupovati piratske softvere za koji nitko ne plaća poreze. "Time onda i sami pridonosimo kaosu u ekonomiji", navodi on.

Naime, Federalna uprava za inspekcijske poslove je od ponedjeljka 12. ožujka/ marta2012. najavila pojačani nadzor nad zaštitom autorskih prava kompjuterskih programa. Firmama koje budu imale nelegalne softvere prijeti kazna i do 200. 000 KM.

Direktor Asocijacije poslodavaca navodi i to da bez obzira što se slaže da inspekcije trebaju raditi na spriječavanju upotrebe nelegalnog softvera smatra da je to čeprkanje po površini problema. Mišljenja je da je problem suzbijanja ostalih segmenata sive ekonomije veći problem od korištenje nelegalnih softvera te da bi inspekcije tome trebale posvetiti više pozornosti.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.