Izvor: eKapija | Srijeda, 07.03.2012.| 16:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetski stručnjaci regiona ujedinjeni: Pametnim planiranjem i projektovanjem do uštede

"Savremeni pristup energetskoj efikasnosti u građevinarstvu i arhitekturi" koji je imao za cilj da informiše stručnu javnost u BiH i regiji o novim trendovima u gradnji, ali i perspektivi pojedinih građevinskih materijala u svijetu standarda energetski efikasne i pasivne gradnje, danas je uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz BiH i regiona održan u Sarajevu.

Istaknuto je kako je Simpozij došao baš u pravo vrijeme kada je energetska kriza u cijelom svijetu, ekstremne vremenske neprilike, koje su načinile ogromne štete na mnogim objektima kako u BiH tako i cijeloj regiji.

Torsten Schoch, direktor Xella Technologie- und Forschungsgesellschaft iz Njemačke kaže kako je energetska efikasnost jedna od najbitnijih tema u regionu, te je iz tog razloga bitno da se u budućnosti prezentuju dobri proizvodi iz ove oblasti.

Govoreći o energetskoj efikasnosti kao kompanija koja živi isključivo od nje jer prodaje projektantske i konsultantske usluge Ranko Božović direktor kompanije EnPlus iz Beograda kazao je kako ne treba izmišljati vruću vodu.

"Trebamo učiti od onih koji već 15 godina rade na njoj. Odnosno treba da vidimo koje su greške oni pravili, da se ne bi ponavljale kod nas", naglasio je Božović.

Izvršni direktor "MKD Sinergija Plus" iz Banjaluke Damir Miljević kazao je da je tema simpozijuma bitna iz ekonomske, društvene i socijalne situacije koja građane i firme tjera da se na svaki način napravi ušteda.

"Danas želimo da predstavimo javnosti kako je naša firma u prethodnih godinu i po dana pokušala da realizuje prvi poslovni niskoenergetski objekat, kao i rezultate koje smo postigli, te da promovišemo potrebu za energetskom efikasnošću u BiH", kazao je Miljević, naglašavajući kako su njihove uštede sa niskoenergetskim objektom na grijanju četiri puta jeftinija nego da se objekat grijao na gradsku toplanu, odnosno pet puta jeftinije nego da se objekat grijao na lož ulje.

Sami troškovi gradnje, na osnovu iskustva "Sinergije Plus" uz pametno planiranje, projektovanje i dobro vođenje samog projekta, Miljević kaže ne prelaze 10 posto više od cijene izgradnje nekog standardnog objekta.

Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga Xella BH d.o.o. koja je i organizator Međunarodnog simpozija kaže kako su na ovaj način ukazali na važnost energetske efikasnosti, te nužnosti smanjenja potrošnje energije.

Učešće na simpoziju pored već pomenutih stručnjaka iz ove oblasti uzeli su i Johannes Kislinger iz Austrije, predsjedavajući Upravnog odbora IG Passivhaus Österreich, jedan od najvećih eksperata na polju energetske efikasnosti,Urlike Maria Knotz, ambasadorica SR Njemačke, Vedran Mimica, direktor Berlage instituta u Roterdamu, Sanjin Avdić iz CETEOR-a, Petr Mareček, vodeći ekspert u Češkoj, Torsten Schoch, Head of Xella T&F iz Njemačke, Emir Salkić, direktor projektantskog studija "normal arhitektura" Sarajevo...

Organizator skupa bila je kompanija XELLA BH d.o.o iz Tuzle i njeni partneri CETEOR Sarajevo, Arhitektonski fakultet u Banjaluci, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis iz Sarajeva, RETRC iz Sarajeva, Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Savez arhitekata Republike Srpske.

E. Kokor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.