NavMenu

Pet bh. institucija u projektima EU programa KULTURA

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.03.2012. 15:59
Komentari
Podeli

U okviru europskog programa KULTURA za period 2007-2013, objavljeni su rezultati odabranih projekata za finansiranje za 2011. godinu u liniji 1.2.1 Podrška projektima kulture-projekti suradnje. Iz Bosne i Hercegovine, kao koorganizatori u pet podržanih projekata, sudjeluju: East West Centar Sarajevo, Public Room, Zemaljski muzej BiH, Pen Centar, Pozorište lutaka Mostar, prenosi Ceppei.

Nažalost, ni jedna organizacija niti institucija nije aplicirala u svojstvu koordinatora projekta.

Inače, Program KULTURA je uspostavljen radi unaprjeđenja zajedničkog europskog kulturnog prostora kroz suradnju kulturnih radnika iz zemalja članica programa. Programom se nastoji unaprijediti prekogranična mobilnosti kulturnih radnika, podržati transnacionalna mobilnosti kulturno-umjetničkih djela te poboljšati međukulturni dijalog. Korisnici programa su javne ili privatne pravne osobe koje se bave kulturnim aktivnostima i koje imaju sjedište u zemljama članicama programa.

Cilj ovog višegodišnjeg programa je poticanje i podupiranje kulturne suradnje u Europi kako bi zajednička europska kulturna baština došla do punog izražaja. Program uglavnom promovira:

  • Transnacionalne mobilnosti kulturnih aktera;
  • Transnacionalne cirkulacije umjetničkih i kulturnih radova i proizvoda;
  • Interkulturni dijalog i razmjenu.

S ukupnim proračunom od 400 miliona eura za 2007 – 2013., Program omogućuje sufinansiranje oko 300 različitih kulturnih aktivnosti godišnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura

Uspostavlja se Ekološka mreža RS - Vlada utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti prirode

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče, na 66. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o zaštiti prirode. Prijedlog zakona je usklađen sa strateškim dokumentima i Prostornim planom Republike Srpske. Prijedlog ovog zakona izrađen je da bi se obezbijedila kontinuirana zaštita prirodnih dobara, a s obzirom da je došlo do značajnog povećanja zaštićenih područja, jedan od prioritetnih ciljeva ovog prijedloga zakona je unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.