NavMenu

Općina Kakanj započinje realizaciju projekta "Akademija za građane"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.03.2012. 15:38
Komentari
Podeli

Sa željom da napreduje u domeni poboljšanja kvalitete usluga, Općina Kakanj, u saradnji sa OSCE-om, započinje realizaciju još jednog projekta – Akademije za građane. Akademija za građane je edukativni projekt, koji provode lokalne vlasti, sa ciljem da se poveća uloga građana i potakne njihovo sudjelovanje u općinskim aktivnostima. Cilj projekta je da se stvori grupa dobro informiranih građana, koji imaju znanja i vještine da promatraju i da se uključuju u rad općinskih tijela vlasti, i koji mogu djelovati kao kontaktne osobe u lokalnoj zajednici.

Projekt Akademija za građane ima za cilj izgraditi sistem stalnog prijenosa znanja s lokalnih vlasti na građane, o tome kako općine i gradovi funkcioniraju, te na taj način poboljšati znanje i zainteresiranost građana u pogledu procesa donošenja odluka na lokalnom nivou.

U okviru Akedemije bit će organizirana predavanja o temama:

  • Lokalna samouprava, lokalni izbori i izbori u mjesnim zajednicama;
  • Izrada planova i planiranje budžeta za njihovu provedbu;
  • Urbani razvoj i zaštita okoliša;
  • Javna sigurnost i servisi za pružanje usluga u kriznim situacijama;
  • Usluge koje pružaju općine, javna poduzeća i institucije;
  • Partnerstvo s gradom/općinom i sudjelovanje u sektoru civilnog društva;
  • Komunikacija i sudjelovanje u donošenju odluka.

Akademija za građane omogućava sudionicima da uče o radu svoje lokalne administracije, da razviju svoju društvenu mrežu i da aktivno učestvuju u donošenju odluka po pitanjima u čijem bi rješavanju njihove zajednice mogle imati koristi.

Gradovi i općine uče kako koristiti inovativne pristupe u rješavanju trajnog problema nedostatne zainteresiranosti građana i niskog nivoa zainteresiranosti za aktivnosti u lokalnim demokratskim procesima. Zatim, mogu promicati svoje sposobnosti, kroz nove tipove angažmana svojih uposlenika. Konačno, sudjelovanje u ovom projektu može pomoći gradovima/općinama, kao samoupravnim jedinicama, koje su lideri u inovacijama i učenju, u poboljšanju njihove opće slike.

Uskoro će biti objavljen javni poziv građanima za učešće u Akademiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.