Izvor: eKapija | Subota, 03.03.2012.| 06:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grčka pomoć utopija: BiH od vlastitih sredstava počinje obnovu bolnice Kasindo?

Ministarstvo finansija i trezora BiH suspendovalo je ugovor sklopljen sa grčkom konsultantskom kućom Focal Project Managers, koja je angažovana na provedbi programa grčke pomoći ekonomskoj obnovi i razvoju Balkana, u sklopu kojeg je planiran projekat rekonstrukcije bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu.

Faruk Dizadrević, konsultant na ovom projektu, potvrdio je da Grčka koja je zapala u veliki finansijsku krizu još nije zvanično potvrdila da li će produžiti učešće u ovom projektu. Kako bi prevazišle blokadu, bh. vlasti razmišljaju da za početak obnove angažuju sredstva koja su domaće vlasti obezbijedile kao participaciju.

"Bosna i Hercegovina, odnosno Vijeće ministara BiH i Ministarstvo zdravlje RS, obezbijedilo je kompletnu participaciju koja iznosi 1,6 miliona KM, dok je Grčka trebala osigurati 1,9 miliona KM. Jedan od prijedloga Ministarstva zdravlja RS-a koje je načelno prihvatilo Ministarstvo finansija i trezora Bih jeste da se sa tim sredstima krene sa izgradnjom, sa pretpostavkom da će se, dok se potroše ta sredstva, u Grčkoj stvoriti uslovi za nastavak projekta", kazao je Dizdarević.

Rekonstrukcija bolnice Kasindo bila je tema ovosedmicčne sjednice Skupštine Grada Istočno Sarajevo, na kojoj je izražena zabrinutost zbog oprečnih informacije prema kojima nije jasno da li će se graditi nova bolnica ili rekonstruirati stari paviljon "Srbija" iz sredstava hiper programa.

"Nismo sigurni da je HiPERB program produžen, jer je Grčka, koja u njemu sudjeluje, u veoma teškoj situaciji. Znamo za pokušaje da se aktiviraju rezervirana sredstva Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpska, ali sumnjamo da će do toga doći", kazao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Poslanici su također istakli da utopija ocekivati pomoć od Grčke koja se nalazati u dubokoj krizi, te da se rekosntrukcija bolnice uključiti u program zaduženja kod Investicono-razvojne banke ili evropskih fondova.

Zatraženo da se u rješavanju problema bolnice Kasindo uključiti i Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Republike Srpske. Očekuje se da će na martovskoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti preyentovana informacija o stanju u bolničkom sektoru sa prijedlogom kapitalnih ulaganja, u koje treba će biti uključena i bolnica Kasindo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.