NavMenu

Studija: Kafa nije povezana s kroničnim bolestima

Izvor: Fena Petak, 02.03.2012. 10:15
Komentari
Podeli

Ispijanje kafe ne povećava opasnost od srčanih oboljenja ili raka niti razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je njemačka studija koja je obuhvatila više od 40.000 ljudi i pratila ih gotovo deset godina.

Rezultati studije objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition trebali bi dopuniti prethodne studije koje su davale oprečne rezultate, a neki su rezultati kafi pripisivali povećani rizik od srčanih tegoba, raka, srčanog udara i drugih boelsti.

"Naši rezultati pokazuju da uživanje kafe nije štetno za zdrave odrasle osobe kad je riječ o opasnosti od kroničnih bolesti", kaže Anna Floegel, voditeljica studije i epidemiologinja na Njemačkom institutu za ljudsku prehranu u Potsdam-Rehbruecke.

Autori su prikupili podatke o navikama ispijanja kafe, prehrambenim navikama i vježbanju te zdravstvenim podacima više od 42.000 odraslih Nijeamaca koji nisu bolovali ni od kakve kronične bolesti.

Sudionike su pratili devet godina i ustanovili da osobe koje piju kafu i oni koje to ne čine imaju podjednake izglede razviti neku od kardiovaskularnih bolesti, srčani udar, dijabetes ili rak.

Tako je 871 osoba od njih 8.689 koje ne piju kavu kronično oboljelo, a u skupini koja je pila više od dvije šalice kafe dnevno oboljelo je 1.124 od 12.137 praćenih osoba, što je oko 10 posto u obje skupine.

S druge strane, znanstvenici su ustanovili da osobe koje piju kafu imaju manje izgleda razviti dijabetes tipa 2, što je oblik koji ne zahtijeva primanje inzulina i povezan je s pretilošću, nego osobe koje ne piju kafu.

Prema istraživanju 3,2 posto osoba koje su pile četiri šalice kafe na dan razvilo je dijabetes tipa 2, a u skupini onih koji uopće ne piju kafu takvih je bilo 3,6 posto.

Nakon zbrajanja svih čimbenika koji utječu na dijabetes, kao što su povišena tjelesna težina i pušenje, autori su ustanovili da uživaoci kafe imaju 23 posto manje izgleda razviti dijabetes.

To ne znači da kava sprječava razvoj dijabetesa 2, ali istraživanja na životinjama upućuju da bi neki sastojci kafe mogli imati pozitivan učinak na metabolizam.

Ne potičemo ljude da počnu piti kafu ako je ne vole, već rezultati studije pokazuju da oni koji to čine ne moraju mijenjati navike kako bi smanjili mogućnost da obole od kroničnih bolesti, rekao je Rob van Damn, profesor na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.