NavMenu

Korak naprijed: Ministri saobraćaja u BiH dogovorili projekte za IPA fondove

Izvor: Fena Četvrtak, 01.03.2012. 08:13
Komentari
Podeli

Ministri saobraćaja sva tri nivoa vlasti u BiH dogovorili su jučer projekte koji će biti kandidirani putem IPA-fondova za ovu i narednu godinu te time stvorili potrebne preduvjete da pitanja iz oblasti transporta budu riješena na najkvalitetniji način.

U IPA-fondovima je za oblast transporta za ovu i narednu godinu planirano više od 50 miliona eura, a ukupno IPA programiranje, kaže ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, za našu zemlju je 115 miliona eura, što znači da je u toj oblasti predviđeno više od 45 posto sredstava.

Pojasnio je da su resorni ministri, u skladu s prioritetima, definirali osnovnu trasu koridora 5-C, prioritetnu mrežu te ostale projekte te napravili jednu vrstu balansa na nivou entiteta, a kojim su zadovoljne sve strane u našoj državi.

Nakon sastanka ministara Hadžića, te prvih ljudi prometa i komunikacija Federacije BiH i saobraćaja i veza RS-a, Envera Bijedića i Nedeljka Čubrilovića, rečeno je i da su time riješili sve postavljene obaveze kada je u pitanju oblast transporta i projekte koji će biti kandidirati putem IPA-a fondova za ovu i narednu godinu.

Ministar Hadžić je na zajedničkoj pres-konferenciji podsjetio da su ranije entitetski premijeri Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić dali u zadatak resornim ministrima da provjere mogućnosti zajedničkog davanja koncesije za gradnju autoceste na koridoru 5-C i to na dijelu od Zenice prema Doboju, kao i dijelu koji prolazi kroz RS.

"Ovaj razgovor je početak realizacije datog zaduženja, u kojem će se analizirati mogućnosti da bi se dali prijedlozi vladama entiteta. Vjerujem da je ovo, ne samo dobar početak nego i dobra poruka da u BiH možemo napraviti kvalitetan iskorak kada je riječ o infrastrukturi, potrebama građana i stvaranju uvjeta za ekonomski razvoj", uvjeren je ministar komunikacija i prometa BiH.

Ići će se na smanjenje članova NO-a

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić pojasnio je da je razgovarano i o rekonstrukciji, odnosno funkcionalnijoj bh. željezničkoj koorporaciji, budući da ona ima 13 zaposlenih, od toga tri direktora, te upravni odbor od čak 12 članova.

Stoga, Bijedić navodi da će biti smanjen broj članova upravnog odbora, jer je nelogično da ih bude 12 na 13 zaposlenih, s tim da se taj sporazum ne može promijeniti bez saglasnosti oba entiteta.
"Sredstva koja se daju za naknade 12 članova upravnog odbora bolje je usmjeriti u druge namjene", kaže federalni ministar prometa i komunikacija.

"Ta korporacija je danas možda i jedina na državnom nivou, koja se finansira procentualno, većim dijelom iz FBiH, a manjim iz RS-a, i do sada je sa svojom jedinicom za implementaciju projekata uradila dosta značajnih stvari, ali je došlo vrijeme da se nešto mijenja", kazao je federalni resorni ministar. I putem IPA-projekata, naglasio je, bit će uključena i željeznička infrastruktura.

Bijedić je, komentirajući mogućnosti zajedničkog davanja koncesije za gradnju autoceste na koridoru 5-C, koji su inicirali entitetski premijeri, kazao da je to „idealna prilika“ da se animiraju velike kompanije za rad u BiH, u vrijeme recesije i kada velike građevinske firme u Evropi kooegzistiraju, iako imaju desetine hiljada radnika, a nemaju dovoljno posla.

"Politička saglasnost entitetskih premijera je jako bitna, jer se zna da kreditno zaduženje može dobiti samo država i tako se mogu riješiti mnoga finansijska pitanja", kazao je Bijedić i naglasio da su davanjem koncesije izgrađeni gotovo svi veliki infrastrukturni projekti u Evropi, pa bi sada BiH mogla da bude veoma interesantna za te velike građevinske firme, a dobili bi povoljne kredite za ulaganja.

RS kandidira tri projekta

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pojasnio je da se taj entitet opredijelio da putem IPA-projekata kandidira tri projekta, zbog ograničenih sredstava koje RS može da "povuče" kroz te projekte.

Prvi projekt odnosi se na studiju i projektnu dokumentaciju na putnom pravcu Banja Luka-Crna Rijeka, vrijednog četiri miliona eura, zatim studijska dokumentacija i glavni projekt za izgradnju brzog puta Sarajevo-Pale-Mesići-Ustiprača-Višegrad i Vardište na trećoj ruti, vrijednosti oko osam miliona eura, a treći je priprema studije izvodljivosti i projekte dokumetacije za izradu glavnog projekta autoputa Jakeš-Bijeljina-granica sa Srbijom, procijenjene vrijednosti tog projekta oko sedam miliona KM.

"Mislim da smo na dobrom putu da do 2014. godine povučemo sredstva iz IPA-a fondova i usmjerimo ih na najbolji mogući način", kazao je Čubrilović. On naglašava da je osim o ovim, bilo razgovora o još nekim temama, a nada se da će i o tome uskoro biti postignut dogovor. Ukoliko neki od projekta „ne prođu“, bit će ponuđene i alternativne, a kako bi se povukla 52 miliona eura za oblast transporta, čime bi se stvorili preduvjeti da od 2014.do 2020.godine povuku se još značajnija sredstva.

Razgovarano i o digitalizaciji

Na sastanku je razgovarano i o digitalizaciji te dogovoreno da se inovira strategija, povećaju tehnički kapaciteti mreže koja treba biti uspostavljena te da se definira prva faza s analogne na digitalnu mrežu, s rokom - kraj 2014.godine za tri velika centra, Banju Luku, Mostar i Sarajevo.

Ministar Hadžić kaže da bi se time stvorili potrebni uvjeti da i BiH ne zaostaje toliko za susjedima kada je u pitanju prelazak s analognog na digitalni sistem. Najavljeni su i dalji sastanci i razgovori o prioritetnim pitanjima iz resora saobraćaja i prometa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.