NavMenu

Zimska služba štedi na posipnom materijalu: Sarajevske ulice zatrpane šljunkom

Izvor: eKapija Subota, 25.02.2012. 10:41
Komentari
Podeli

Šljunak koji se, pomiješan sa soli, koristi za spriječavanje poledice i osiguranje prohodnosti puteva doveo je u pitanje sigurnost vozača na cestama u Sarajevu, istovremeno prouzrokujući štetu na njihovim automobilima.

Posipni materijal "većeg prečnika", prema mišljenju stručnjaka, koristi se u puno većoj mjeri nego što je to dozvoljeno, a njegova upotreba posebno je intenzivirana za vrijeme velikih sniježnih nanosa koje su paralizirali našu zemlju tokom februara.

Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu i šef Katedre za sigurnost u saobraćaju, objašnjava da su sitnije frakcije koji se inače koriste kao posipni materijal dosta skuplje, a štete koje nastaju korištenjem šljunka plaćat će vozači iz vlastitog džepa.

"Izvjesno da je sitnije frakcije potrošene u prvom naletu zime, pa se onda koriste krupniji materijal zato što je jeftiniji. To bi trebalo zabrinuti sve one koji to rade jer nama vozačima pravi štete na automobilima koje nisu male ako gledamo na godišnjem nivou", ističe Lindov.

Uštede koje se prave kupovinom krupnog materijala nemaju nikakvog opravdanja s obzirom da one direktno utječu na sigurnost kretanja u saobraćaju, koji na takvoj podlozi vrlo lako mogu izgubiti kontrolu nad vozilom.

Profesor Lindov naglašava da je izvjesno da će ceste trpiti određena oštećenja, iako ne u onolikoj mjeri koliko to trpe vozila. On nije mogao komentarisati da li je upotreba šljunka u velikim količinama običajna praksa i u ostalim zemljama, ali primjećuje da je vožnja izvan granica BiH u uslovima velike nepogode "daleko ugodnija".

"Marka je marka svugdje, ali ono što je sigurno jeste da kada se vozim u drugim zemljama ta granulacija se ne osjeti", navodi Lindov.

U kantonalnom komunalnom preduzeću "Rad" kažu da će šljunak koji je posut po sarajevskim ulicama biti uklonjen u prvim proljetnim danima. Navode da on ne može oštetiti ceste, ali da će stvoriti "manje probleme vozačima".

Glasnogovornik "Rada" Ahmed Đipa potvrdio je da je so za posipanje koju su nabavili za ovu godinu potrošena, te da se so trenutno koristi iz zaliha koje je nabavila Civilna zaštita Kantona Sarajevo.

"Ove godine nabavili smo ukupno četiri hiljade tona soli, a zbog velikih sniježnih padavina nedavno smo nabavili dodatnih 400.000 tona i još nam traju te zalihe"“, kaže Đipa.

On ističe da je uobičajna praksa da se šljunak u kombinaciji sa soli koristi kao posipni materijal, u različitim omjerima u različitim okolnostima.

Priznaje da četiri do pet hiljada tona soli koliko obično godišnje nabavljaju je dovoljno za "normalnu zimu", ali da ove količine nisu dovoljne za ovako jaku zimu.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.