NavMenu

Alarmantno financijsko stanje u Kliničkom centru Tuzla, gubici blizu 102 mil. KM

Izvor: Vijesti Petak, 24.02.2012. 15:46
Komentari
Podeli

Financijsko stanje u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla je alarmantno. Gubici su blizu 102 milijuna KM, od čega dugovanja prema dobavljačima iznose preko 40 milijuna KM.

Oko 11 milijuna KM čine sporna, odnosno sumnjiva potraživanja koja se odnose na troškove liječenje neosiguranih osoba.

Podaci prezentirani na današnjoj press konferenciji Upravnog odbora UKC Tuzla, a nakon jučerašnje sjednice UO na kojoj je razmatrano izvješće o poslovanju UKC Tuzla u 2011. godini, govore da je u prošloj godini zabilježen gubitak od 8 milijuna i 800 tisuća KM.

Na kontu sumnjiva i sporna potraživanja nalazi se podatak od blizu 2 milijuna KM , što ukupno predstavlja gubitak od blizu 11 milijuna KM.

Tekuća sredstva iznose oko 15,5 milijuna KM, kratkoročne obveze 50 milijuna KM, od čega je više od 40 milijuna KM dug prema farmaceutima, što kako je rečeno danas, ukazuje na nelikvidnost ustanove.

Aktiva JZU UKC iznosi 127 milijuna KM, ukupne obveze su 102 milijuna KM, a kapital 24 milijuna KM.

Proteklih godina gubici su se kompenzirali smanjivanjem kapitala UKC Tuzla, tako da se kapital UKC Tuzla od 1998. godine od kada nosi taj naziv istopilo se 61 posto kapitala, odnosno skoro 38 milijuna KM.

Predsjednik UO JZU UKC Tuzla Amer Odobašić kazao je kako su uvjeti pod kojima posluje UKC Tuzla s aspekta financiranja nedorečeni, pa posebno utiču na odnose pojedinaca u obavljanju profesionalnih dužnosti.

"Mi, kao novoimenovani UO smo pretrpani materijalima i problemima koji su nagomilani zadnjih godina.

Ne želimo skidati sa sebe odgovornost, ali ne želimo je ni prihvatati za nešto u čemu nismo sudjelovali aktivno, kao donositelji odluka u poslovnoj politici UKC Tuzla za 2011. godinu",
kazao je Odobašić.

Po njegovim riječima, UO kao nositelj poslovne politike će u budućem radu posebnu pažnju posvetiti prihodovno - rashodovnoj strani u skladu sa zakonskim regulativama i doslovnoj primjeni pravila unutar UKC Tuzla.

"Naznačit ćemo osobne odgovornosti svakog pojedinca u realiziranju, blagovremenoj intervenciji i isključenju bilo kakvog ponašanja izvan ovih pravila", kazao je Odobašić.

UO je izvješće usvojio i proslijedio osnivaču, odnosno Ministarstvu zdravstva, Vladi i Skupštini Tuzlanske županije na razmatranje i usvajanje. Podsjećanja radi Vlada i Skupština TŽ-a prethodna dva izvješća nisu prihvatili.

"Nadamo da će menadžment, UO, resorno ministarstvo, osnivač naći načina za razrješenje ove situacije", kazao je Odobašić.

Na pitanje novinara hoće li pozvati menadžment na odgovornost, Odobašić je rekao da će o tome odlučivati osnivač, odnosno politika.

Član UO Denijal Tulumović je kazao kako je jedan od velikih problema svih dugovanja UKC Tuzla nerazjašnjen, te kako bi Klinički centar po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti trebalo da osnuju dvije ili više županija.

"Naš KC po ustroju od početka je osnovala Tuzlanska županija, što znači da bi dio odgovornosti koji bi trebao da pripadne Federaciji BiH, da su osnivači dvije ili više županija, praktično pripada samo Tuzlanskoj županiji", kazao je, uz ostalo Tulumović.

Inače UKC Tuzla ima 2546 uposlenika, i oni neće, po riječima članova UO vraćati dugove koje su drugi napravili. Također su kazali da smanjivanje plaća nije rješenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.