NavMenu

Šarović: Ispuniti zahtjeve za eurokvalitet

Izvor: SRNA Petak, 24.02.2012. 07:46
Komentari
Podeli

BiH prioritetno mora da učini sve da ispuni bezbjednosne standarde i uslove koje zahtijeva EU da bi mogla da izvozi proizvode na tržište Hrvatske koja 1. januara pristupa EU, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"U ovom momentu ispunjavamo samo uslove za izvoz ribe i sirove kože. Ekonomski odnosi sa Hrvatskom trenutno su definisani Sporazumom CEFTA i ulazak Hrvatske u EU rezultovaće napuštanjem ovog sporazuma", rekao je Šarović "Glasu Srpske".

On je istakao da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju postati ključni okvir za trgovinu i ekonomske odnose sa Hrvatskom u koju trenutno BiH izvozi skoro 40 miliona KM različite robe, u prvom redu mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i perutnine, prerađevina od ove vrste mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla.

Šarović je dodao da se vode pregovori o povećanju broja graničnih prelaza sa Hrvatskom koja je nešto ranije sa EU usaglasila prelaze Gradiška i Doljani, što je malo za interese BiH.

Prema njegovim riječima, pregovaraće se i o mogućnosti prolaza robe preko luke Ploče jer će taj mali koridor, ukoliko bude zatvoren za robu iz BiH, postati prepreka za izvoz van tržišta EU, za sjever Afrike, Bliski istok, u Afriku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.