Izvor: SRNA | Petak, 24.02.2012.| 07:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šarović: Ispuniti zahtjeve za eurokvalitet

BiH prioritetno mora da učini sve da ispuni bezbjednosne standarde i uslove koje zahtijeva EU da bi mogla da izvozi proizvode na tržište Hrvatske koja 1. januara pristupa EU, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"U ovom momentu ispunjavamo samo uslove za izvoz ribe i sirove kože. Ekonomski odnosi sa Hrvatskom trenutno su definisani Sporazumom CEFTA i ulazak Hrvatske u EU rezultovaće napuštanjem ovog sporazuma", rekao je Šarović "Glasu Srpske".

On je istakao da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju postati ključni okvir za trgovinu i ekonomske odnose sa Hrvatskom u koju trenutno BiH izvozi skoro 40 miliona KM različite robe, u prvom redu mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i perutnine, prerađevina od ove vrste mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla.

Šarović je dodao da se vode pregovori o povećanju broja graničnih prelaza sa Hrvatskom koja je nešto ranije sa EU usaglasila prelaze Gradiška i Doljani, što je malo za interese BiH.

Prema njegovim riječima, pregovaraće se i o mogućnosti prolaza robe preko luke Ploče jer će taj mali koridor, ukoliko bude zatvoren za robu iz BiH, postati prepreka za izvoz van tržišta EU, za sjever Afrike, Bliski istok, u Afriku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.