NavMenu

Niži troškovi, bolja usluga: Ozvaničen ulazak alternativnih operatora na tržište telekomunikacija

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.02.2012. 15:39
Komentari
Podeli

Završetkom prvog procesa raspetljavanja lokalne petlje u Bosni i Hercegovini učinjen je veliki korak ka razvoju i liberalizaciji domaćeg tržišta telekomunikacija. Ovaj proces proveo je alternativni operator europroNET uz korištenje infrastrukture BH Telecoma, čime je otvoren put ka pružanju kvalitetnijih usluga krajnjim korisnicima.

Raspetljavanje lokalne petlje spada među najkompleksnije projekte u liberalizaciji domaćeg tržišta telekomunikacija. Bitnu ulogu u ovom procesu imala je i Regulatorna agencija za komunikacije koja je aktivno učestvovala u nadzoru i kontroli cjelokupnog procesa. Ovom prilikom, Fahrudin Budnjo, direktor prodaje europroNET-a, istakao je sljedeće:

"Značaj raspetljavanja lokalne petlje ogleda se u tome da alternativni operator, uz korištenje postojeće infrastrukture dominantnog operatora, ostvari direktnu vezu s krajnjim korisnikom. Time se, između ostalog, znatno povećava iskorištenost postojeće pristupne mreže, odnosno ulazak alternativnih operatora na tržište se odvija uz znatno niže troškove, pri čemu se omogućava brži razvoj širokopojasnih (eng. broadband) usluga.

S obzirom na navedeno, očekujemo ubrzan prirast broja korisnika svih vrsta telekomunikacijskih usluga pa u skladu s time i približavanje statističkim podacima koje u ovom području imaju najrazvijenije zemlje Evrope. Mislimo da nije potrebno posebno naglašavati značaj dostupnosti modernih telekomunikacijskih i informacionih tehnologija za jedno društvo u 21. stoljeću“, istakao je gospodin Budnjo.

Ahmed Ivojević, predstavnik Sektora za odnose sa operatorima BH Telecoma izrazio je zadovoljstvo ovom saradnjom koja će podstaknuti BH Telecom da svojim korisnicima nudi još kvalitetnije usluge. Amela Odobašić šefica Odjela za odnose za javnošću Regulatorne agencije za komunikacije BiH dodala je da je krajnji cilj ovog procesa povećavanje zadovoljstva krajnjih korisnika uz čestitke eurproNET-u na odluci da započne ovaj proces.

Kao prvi alternativni operator koji je 2005. godine ponudio kablovski internet, te jedan od prva dva alternativna operatora koji su ponudili fiksne javne telefonske usluge (VOIP), europroNET će zahvaljujući rapetljavanju lokalne petlje biti i prvi operator koji će ponuditi ADSL uslugu kroz mrežu dominantnog operatora. Usluga će u početku biti dostupna u Sarajevu, a potencijalnim korisnicima otvara se mogućnost korištenja brojnih usluga (ADSL, fiksna telefonija, IPTV, Web hosting, zaštita djece od opasnih sadržaja na internetu kao i još neke usluge).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.