NavMenu

Hadžić: Spremno dočekati ulazak Hrvatske u EU

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.02.2012. 14:46
Komentari
Podeli

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić primio je danas u Sarajevu ambasadora Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića sa kojim je razgovarao o odnosima dviju zemalja u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Sagovornici su se složili da se radi o dvije prijateljske zemlje koje su upućene jedna na drugu, te da međusobnu saradnju treba intenzivirati kako skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ne bi usporio robnu razmjenu od koje obje ekonomije uveliko ovise.

Ministar Hadžić je rekao da je kvalitetna priprema obiju zemalja ključna za daljnji razvoj ekonomija i intenziviranje robne razmjene. Upoznao je ambasadora Staničića sa nekoliko prioriteta na kojima Bosna i Hercegovina radi kako bi spremna dočekala ulazak Hrvatske u EU, poput izgradnje graničnih prijelaza između BiH i RH po EU standardima.

Hadžić je istakao potrebu intenziviranja kontakata na nivou resornih ministarstava kako bi se što prije zajednički riješilo pitanje spojne tačke na cestovnom Koridoru Vc, izgradnji Jadransko-jonske autoceste i slobodnog pristupa bh. otvorenom moru.

Ambasador Staničić je rekao da je Koridor Vc ne samo prioritet Hrvatske i BiH već i projekat za koji imaju interes i druge zemlje centralne i istočne Evrope, te da će i Hrvatska i EU pružiti svu neophodnu pomoć kako bi se realizacija ovog projekta ubrzala. Također, naglasio je da je Republika Hrvatska otvorena za saradnju i može dosta pomoći Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Ministar Hadžić je informirao ambasadora Staničića da će Bosna i Hercegovina vrlo brzo biti spremna da uđe u testnu fazu preuzimanja kontrole civilnih letova iznad BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.