Izvor: Fokus | Srijeda, 22.02.2012.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Robne rezerve RS: Mogućnost poslovanja po tržišnim principima

(Foto: b)

Robne rezerve Republike Srpske imaju status posebnog pravnog lica pod direktnom kontrolom Vlade Srpske, kao i mogućnost poslovanja po tržišnim principima, rekao je vršilac dužnosti ovog preduzeća Radovan Samardžija.

On je pojasnio da nekadašnja Republička direkcija za robne rezerve od novembra 2011. godine djeluje kao javno preduzeće Robne rezerve Republike Srpske, u stoodstotnom vlasništvu Republike.

"Izvori finansiranja Robnih rezervi, kao pravnog lica, organizovanog u formi jednočlanog akcionarskog društva u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske bili bi obezbijeđeni i kroz emisiju vlasničkih, ali i dužničkih hartija od vrijednosti od tog pravnog lica, kao emitenta", rekao je Samardžija za Fokus.

Samardžija je napomenuo da bi emisija dužničkih hartija od vrijednosti od strane republičkih Robnih rezervi pozitivno uticala na razvoj finansijskog tržišta u Srpskoj.

"To bi uticalo na jačanje ukupnog tržišnog potencijala, a za kupovinu ovih hartija bile bi zainteresovane i druge finansijske institucije, banke, osiguravajuća društva, investiciono-razvojne banke i druge. S ovakvim načinom organizacije i poslovanja Robne rezerve daju podršku i pokazuju zainteresovanost za osivanje produktne berze Republike Srpske", naveo je Samardžija.

On je istakao da je Robnim rezervama najbitnije da obezbijede obrtni kapital, kako bi se time stvorili uslovi da se obezbijedi dovoljna količina robe, prevashodno žitarica. Samardžija je napomenuo da su Robne rezerve Srpske trenutno okrenute ka detaljnoj procjeni vlastitih objekata i imovine i svih vrsta zaliha s kojima raspolažu, kao i stepena potraživanja odnosno rizika naplativosti.

"S takvim bilansom odnosno realno prikazanim stanjem, po fer tržišnim vrijednostima imaćemo određenu vrijednost kapitala. Taj kapital, u suštini, naš je kapital koji čini ukupan broj akcija. To nam pruža mogućnost da nastupamo kao jedna institucija koja može dobiti kredit, izdati hartiju od vrijednosti i koja se može zadužiti i što je najbitnije može doći do obrtnog kapitala", rekao je Samardžija.

On je naveo da Robne rezerve Republike Srpske trenutno raspolažu sa 115.000 litara ulja, 160.000 litara mlijeka, više od 200.000 konzervi mesnih narezaka, više od 150.000 konzervi pašteta, više od 300 tona konzervi graška, 60 tona šećera, 200 tona brašna, 5.500 tona pšenice i 3.800 tona merkantilnog kukuruza, 500 junica kao mesa rezervisanog u živoj stoci, više od 200 tona eurodizela.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE