NavMenu

Evropsko zakonodavstvo za kompanije: Kako naprijed?

Izvor: eKapija Utorak, 21.02.2012. 11:30
Komentari
Podeli

Europska komisija je jučer pokrenula temeljne konsultacije o budućnosti europskog prava za privredna društva. Evropi trebaju pravne osnove za trgovačka društva koja će biti prilagođena potrebama današnjice i evoluciji ekonomskog okruženja, prenosi Ceppei.

EU zakon o privrednim društvima je odigrao glavnu ulogu u stvaranju jedinstvenog tržišta. Sada je vrijeme da se vidi da li je postojeći pravni okvir i dalje u skladu sa današnjim potrebama.

On-line javne konsultacije su pokrenute kako bi se prikupili komentari od svih zainteresiranih sudionika. Rok za slanje priloga je 14. maj 2012.

Europsko pravo za kompanije predviđa niz zajedničkih pravila koja nude jednaku zaštitu dioničara, kreditora i drugih sudionika širom EU koji imaju dodira sa djelovanjem kompanije. Pravni okvir za trgovačka društva je ključan za osiguranje pravne sigurnosti i zaštitu prava dioničara. Dok se različite pravne tradicije i strukture poduzeća u državama članicama moraju poštivati​​, usklađivanje osnovnih pravila će učiniti lakše svim kompanijama da nude usluge i proizvode za sve kupce širom Unije. Rast prekogranične trgovine i razvoja e-trgovine nudi mnoge mogućnosti za kompanije i potrošače, ali ovo također predstavlja izazov za postojeći pravni okvir.

Zato je potrebno razmišljanje o tome kako prilagoditi postojeći okvir na nove uslove i okruženje 21. stoljeća. Štoviše, današnji izazovi zahtijevaju od nas da na zakone o trgovačkim društvima gledamo ne samo sa čisto pravnog gledišta, već u širem kontekstu korporativnog upravljanja, korporativne društvene odgovornosti i njihovog poslovanja koje ima ključnu ulogu za inovacije i rast.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.