NavMenu

Uvoz cvjeta, a domaće mlijeko prosipaju

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 21.02.2012. 09:27
Komentari
Podeli

Uvozno mlijeko u BiH dolazi čak i iz Poljske, dok u udruženjima bh. poljoprivrednika tvrde da brojnim farmerima u našoj zemlji, zbog niskih otkupnih cijana, dragocjeni napitak propada.

Kako je za Nezavisne potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, samo tokom prošle godine uvezeni su mlijeko i mliječni proizovodi od ukupno 76.202 tone, a vrijednosti 165 miliona KM.

Vlasnici muznih krava iz naše zemlje negoduju jer, kako kažu, na njihovom "terenu" posao im oduzimaju proizvođači iz regiona, ali i iz brojnih evropskih zemalja.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona, pita se "gdje to ima da otkupna cijana litra mlijeka bude niža od pola litra piva".

"Ovo nema nigdje! Naši stočari smanjuju proizvodnju. Ima poljoprivrednika koji mlijeko prosipaju, jer se ne isplati da ga prodaju, pošto nas država ne štiti. Za to očigledno u ovoj državi niko ne mari, a trgovački lobi `radi` svoj posao, pa se ovdje masovno prodaje uvozno mlijeko. Slušajte, nemamo dovoljno podrške čak ni od potrošača, jer, u ovoj krizi, nedostaje nacionalna svijest i svi gledaju da `prođu` što jeftinije", kategoričan je Hasanović.

Da su farmeri u izuzetno teškoj situaciji, svjedoči i Miloš Radojčić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS, koji takođe ističe da je problem u nelojalnoj konkurenciji.

Dodaje da mljekari u drugim zemljama imaju povoljnije uslove za proizvodnju, tako da su njihovi proizvodi jeftiniji.

"Sa druge strane, mi uopšte ne možemo svoje proizvode da izvozimo u zemlje EU, dok je za njih naše tržište otvoreno. Problem je i u tome što kupcima loš standard ne dozvoljava da kupuju isključivo domaće, već gledaju najviše na cijenu", žali se Radojčić.

Vjekoslav Jović, direktor mljekare DTD Šnjegotina, kod Teslića, naglašava da naša vlast ne pomaže bh. mljekarskoj industriji.

"Ne postoji uopšte strategija o tome kako podržati domaću proizvodnju, a mi proizvođači smo preslabi da bismo parirali moćnoj evropskoj industriji", ističe Jović.

Iz resornih ministarstava, sa druge strane, tvrde da podsticajnom politikom ulažu maksimalne napore da pomognu bh. poljoprivrednicima.

U UIO BiH potvrđeno nam je da mliječne proizvode, poput jogurta i pavlake, najviše uvozimo iz Srbije i Hrvatske, ali da ta sirovina često ima porijeklo iz drugih zemalja, kao što su Poljska i Rumunija.

"To znači da su prethodno uvezeni iz tih zemalja u Srbiju i Hrvatsku, pa tek onda iz tih susjednih zemalja u BiH", naveo je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.