Izvor: eKapija | Utorak, 21.02.2012.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općinsko vijeće Žepče odbacilo prijedlog nove trase autoputa

(Foto: b)

Općinsko vijeće Žepče jučer je na vanrednoj sjednici usvojilo zaključak kojim se odbija prijedlog nove trase autoputa kroz općinu Žepče.

Kako je zaključila većina zastupnika, predloženom varijantom Urbanističkog zavoda BiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja kao nositelja pripreme Prostornog plana FBiH, uneseni su nemir i zabrinutost među stanovništvo ove općine. Vijećnici smatraju kako se na ovaj način ugrožavaju životi ljudi u naseljima kroz koja prolazi nova trasa.

Izraženo je i nezadovoljstvo dosadašnjim pravnim procedurama u vezi s izradom Prostornog plana FBiH koji nije uvažio ranije donesene prostorne planove u općini Žepče i Zeničko-dobojskom kantonu.

"Za općinu Žepče ovakav prijedlog je neprihvatljiv jer ograničava daljnji razvoj grada i ugrožava brojna izvorišta pitke i mineralne vode, biljni i životinjski svijet te plodna žepačka polja i brojna porodična poljoprivredna gazdinstva na lokalitetima kojim prolazi nova trasa autoputa", stoji u zaključku Općinskog vijeća Žepče.

Podsjećamo, izmjenama prostorno-planske dokumentacije Federacije BiH planirana je trasa autoputa od Golubinje tunelom ispod Orlovika kroz naselje Orahovica, pa preko Žepačkih polja ispod pruge kroz naselje Radovlje, Lupoglav i Tatarbudžak, sa čvorištem za brzu cestu za Tuzlu u Radovlju.

Sa zaključcima sjednice, nakon koje je održana i javna rasprava, bit će upoznate kantonalne i federalne vlasti.

eKapija.ba/FENA

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.