Izvor: Fena | Petak, 26.05.2006.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Imena novih piramidanlih struktura su Hram zemlje i Piramida ljubavi

Predstavnici Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", predstavili su 23. maja 2006. godine imena dviju novih piramidalnih struktura u Visočkoj dolini-Bosanskoj dolini piramida. Uzvišenja Krstac i Čemerac dobili su imena Hram Zemlje i Piramida ljubavi koja, prema riječima predsjednika Fondacije Semira Osmanagića, imaju svoje značenje. On je rekao da Sunce, Mjesec i Zemlja su kosmička tijela koja su stari narodi poštovali. Piramida Zmaja, svojim imenom, odaje počast graditeljima. A Piramida ljubavi, logično, ljubav je ono što pokreće svijet.

Prisutnima je objašnjen presjek radova prvih četrdeset dana iskopavanja. Između ostalog predstavljeni su i rezultati iskopavanja na Bosanskoj piramidi Mjeseca na kojoj su, na kamenim blokovima pronađeni ugravirani simboli među kojima se izdvaja simbol strelice. Član Upravnog odbora Fondacije Ahmet Bosnić je održao predavanje o fenomenu kamenih kugli koje su istraživači Fondacije pronašli na lokacijama u BiH. Bosnić je rekao da se te kamene kugle ne mogu naći nigdje u Evropi, a u BiH ih ima mnogo te ih je neophodno zaštititi jer već propadaju.

Generalni sponzor Fondacije, BH Telekom, objavio je donatorski broj putem kojeg će Fondacija sakupljati dio novca neophodnog za nastavak radova u Visočkoj dolini. Pozivom isključivo s fiksnog telefona na donatorski broj 094 292 012 Fondacija će dobiti tri KM.

-

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.