NavMenu

Grafotisak i ALBA dogovorili koncept "Null Abfall": Otpad pretvorili u sirovinu i otvorili nova radna mjesta

Izvor: Večernji list Četvrtak, 16.02.2012. 10:55
Komentari
Podeli

Od prosinca prošle godine najveće grafičko poduzeće u jugoistočnoj Europi GRAFOTISAK iz Gruda je postavilo sebi za cilj smanjiti maksimalno svoje količine otpada iz procesa proizvodnje.

Vlasnik Grafotiska Stipan Vranješ tražio je rješenje da se po mogućnosti za sav proizvodni otpad pronađe povratak otpada u kružni ciklus reciklaže. Odluka da se uđe u suradnju s poduzećem ALBA je bilo jedino praktično rješenje da se zadovolje sve potrebe Grafotiska u zbrinjavanju iskoristivog otpada. Koristeći iskustva ALBA-e napravljen je zajednički gospodarski plan njegovog zbrinjavanja.

Pri tome se težilo da se dobiju maksimalno kvalitetne otpadne sirovine koje mogu naći svoj put do reciklaže. Direktor ALBA-e mr.sc Vlado Jerkić objasnio kako je to značilo za zaposlenike Grafotiska da moraju početi razmišljati zapadnjački u selekciji otpada tj. sortirati otpad izravno u procesu proizvodnje. Uprave oba poduzeća su dogovorile koncept tzv. "Null Abfall" (nula otpada).

Projekt je planiran na više godina, a dosadašnja zajednička investicija prelazi 350.000 KM. Nabavljeno je osam rolokontejnera i preskontejnera, 20 kontejnera, 50 kanti, preša za plastični otpad. Trenutno se vrši selekcija osam vrsta papira, tri vrste plastike i folije te metal, drvo, aluminij itd. Na ovakav način će se godišnje vratiti u reciklažu oko 1000 tona otpada, a ovaj pristup otpadu je otvorio po dva nova radna mjesta u Grafotisku i ALBA-i.

"Nula otpada" koncept ne znači da se sve može reciklirati. Više se radi o tome da se količina otpada svede na apsolutni minimum. To znači prije početka proizvodnje se mora planirati nabavka sirovina, čiji se ostatci kasnije mogu kvalitetno reciklirati. Grafotisak je zahtjevan komitent, a mi iz ALBA-e smo sretni da konačno pokažemo koje su naše mogućnosti u reciklaži otpada, kaže direktor Vlado Jerkić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.