Izvor: eKapija | Srijeda, 15.02.2012.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"U plusu": Pomoć pri rješavanju problema prezaduženosti građana

(Foto: b)

Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U plusu", bivši "Centar za finansijsko i kreditno savjetovanje", u prostorijama Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Sarajevu u srijedu je organizovalo prvi sastanak Radne operativne grupe i na taj način ozvaničilo početak Pilot projekta koji će se implementirati u Tuzli od 1.3.2012. do 1.9.2012. godine.

Cilj Pilot projekta je ispitati učinkovitost usluga savjetovanja o zaduženjima osobama u finansijskim poteškoćama.

"Ova inicijativa, koju je podržalo osam BiH finansijskih institucija, ima za cilj da savjetnici `U plusu` posluže kao nezavisni savjetnik pri iznalaženju konstruktivnog rješenja za građane koji odgovorno žele vratiti svoj dug, ali nailaze na poteškoće u upravljanju ličnim finansijama", navodi Ajla Mostarac, v.d. direktora „U plusu“. Usluge savjetovanja su besplatne za građane.

Inicijativa o pokretanju Pilot projekta u Tuzli uslijedila je nakon pozitivnih reakcija od strane predstavnika BiH finansijskih institucija na prezentirane rezultate provedene studije IFC-a o zaduženosti građana u Banja Luci, Bijeljini, Mostaru, Sarajevu i Tuzli , kao i koncepta rada neprofitnog savjetovanja o zaduženjima u BiH kojeg trenutno pruža udruženje "U plusu".

Cilj Radne operativne grupe, sastavljene od predstavnika finansijskih institucija učesnica Pilot projekta, finansijera te predstavnika "U plusu", je da razmotri napredak i usvoji preporuke kako bi se osigurala uspješnost savjetovanja za što veći broj osoba u finansijskim poteškoćama. Radna operativna grupa će se sastajati na mjesečnoj bazi.

"U plusu" pruža usluge individualnog finansijskog savjetovanja, posredovanja između kreditno zaduženih građana i finansijskih institucija i finansijsku edukaciju. Pored ureda u Tuzli koji je otvoren 2009. godine, planirano je otvaranje kancelarija u drugim gradovima, počevši sa Sarajevom gdje je planirano otvaranje novog ureda u martu 2012. godine.

"U plusu" poziva sve građane, a posebno one na teritoriju Tuzalnskog kantona da se obrate za dodatne informacije putem besplatane telefonske linije 080 02 02 56.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.