NavMenu

Konačno više reda: Federacija dobila Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu

Izvor: eKapija Petak, 10.02.2012. 11:47
Komentari
Podeli

Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je stupio na snagu početkom ove godine omogućit će uspostavu i izgradnju održivog sistema reciklaže ambalažnog otpada i smanjenje otpada koji se odlaže na deponijama, istakla je za ekapija.ba Branka Đurić, ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pravilnikom se uvodi integrirani sistem upravljanja ambalažnim otpadom, koji obuhvata sve vrste ambalažnog otpada bez obzira na vrstu materijala, njegov sadržaj i porijeklo (kućni, komercijalni, industrijski otpad), te definiraju uloge i obveze za sve sudionike, a to su: ministarstvo, privreda, lokalna zajednica i konačni korisnici.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Pravilnik u praksi će provoditi putem inspekcijskih službi. Privredni subjekti koji u svom poslovanju imaju ambalažu (proizvođači ambalažnog materijala, punioci/pakeri, uvoznici, distributeri i krajnji korisnici) su u obavezi organizirati ponovnu upotrebu ili reciklažu ambalažnog otpada, dok će lokalne vlasti, općine i kantoni na svojoj teritoriji organizirati uvijete za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada preko svojih komunalnih kompanija.

Krajnji korisnici kao što su domaćinstva, uprave škola, bolnice, restorani, autobusne i željezničke stanice, zračne luke, tvornice, poslovni i trgovački centri... dužni su nastali ambalažni otpad odvojeno -selektivno prikupljati i predati ovlaštenom sakupljaču. Privrednici koje obavezuje ovaj propis dužni su da se sami organiziraju ili mogu prenijeti odgovornost na treće lice- organizaciju.

"Zadatak operatera sistema je da uspostavi mrežu prikupljača, prodaje i prerađivača putem posebnih vrsta ugovora, osigura negativnu razliku ukoliko nastane, nesmetano funkcioniranje sistema, edukaciju, marketing, i ulaganje u opremu", kaže Đurić, navodeći kako ovakavi operateri sistema postoje u susjednim zemljama npr."Slopak" iz Slovenije.

U cijelom ovom procesu Ministarstvo ima ulogu nadzora i kontrole ispunjavanja nacionalnih ciljeva, a integrirani sistem u konačnici Đurić pojašnjava, manje košta, ali se prikupljaju i manje količine otpada posebno ambalažnog.

"Ovaj sistem daje dugoročnije efekte po pitanju prikupljenih količina ambalažnog otpada. Također treba konstatirati da se veći broj zemalja odlučio za integrirani sistem, odnosno prikupljanje manjih količina otpada u početnoj fazi uz niže troškove održivosti samog sistema", ističe Đurić.

Prema odredbama Pravilnika u prijelaznom periodu od četiri mjeseca od datuma njegovog stupanja na snagu, obavezno je dostaviti podatke o količinama ambalaže koja se stavlja na tržiste, izdati dozvolu za rad operateru sistema, te izvršiti promotivne aktivnosti na važnosti primjene i implementacije ovog Pravilnika.

Prema Pravilniku o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom proizvođač ambalažnog materijala koji ambalažu ili upakirani proizvod stavljaju u promet na teritoriji FBiH plaćaju naknadu za neugovaranje obaveza preko operatera sistema. Dok ministarstvo ne izda dozvolu operateru sistema za rad, proizvođači ambalažnog materijala će svoje obaveze izvršavati preko Fonda za zaštitu okoliša. Iznosi naknade koji se plaćaju Fondu za zaštitu okoliša za neudruživanje preko operatera sistema izračunat će se u odnosu na vrstu ambalaže, količinu, propisanu naknadu te nacionalne ciljeve.

Prema odredbama Pravilnika, proizvođač ambalažnog materijala u obavezi je dostaviti ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša podatke o količinama ambalaže koju stavljaju na tržište F BiH, u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Što se tiče usklađenosti oko zbrinjavanja otpada između RS i Federacije Đurić pojašnjava kako će se izbor operatera sistema izvršti u skladu sa entitetskim propisima, ali će principi na kojima će oni vršiti funkciju upravljanja sistemom biti jedinstveni.

Elvira Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.