NavMenu

Voda (su) života u BiH

Izvor: Deutsche Welle Petak, 10.02.2012. 09:03
Komentari
Podeli

Prirodno bogatstvo, privatni kapital i neizmjerna dobra volja i povjerenje među ljudima. U Capardama, podno planine Borogovo, nastaje AquaVita, izvorska "voda života". Proizvode je skupa Srbi i Bošnjaci.

"Planinski studenac" jedino je proizvodno preduzeće u općini Osmaci u Republici Srpskoj. Vlasnik Muhamed Pilavdžić je iz susjedne općine Kalesija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prije dvije godine, shvativši da je voda posao budućnosti, pokrenuo je biznis u saradnji sa prijateljem Lazom Riđošićem. Od Vlade RS dobijena je koncesija na 30 godina, a Pilavdžić je uložio blizu tri miliona maraka. Već nekoliko mjeseci na tržište plasiraju najfiniju izvorsku vodu.

Sve teče po planu

Jasmin Pilavdžić (27) diplomirani je ekonomista. Sin je vlasnika i komercijalni direktor u ovom preduzeću. Kaže da se "AquaVita" nalazi na tržištu cijele BiH, ali planiraju proširenje palete proizvoda. Ističe da je u 2010. godini BiH uvezla vode za 120, a izvezla tek za 18 miliona KM. Ne plaši se konkurencije, a za stvaranje preduzeća na granici entiteta kaže: Nismo do sada imali nikakvih problema. Sve teče po planu, onako kako smo i zamislili. Kad je voda u pitanju, poznato je da je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim izvorskim vodama, kvalitetnim vodama, koje su sigurno kvalitetnije nego vode koje se uvoze. Naši proizvođači, sigurno, mogli bi napraviti dosta bolje rezultate."

Automatizovane proizvodne linije, te profesionalan odnos zaposlenih, omogućavaju postizanje svih potrebnih standarda. "Svi naši procesi, od punjenja pa do transporta i distribucije, propraćeni su HACCP normom. U postupku je implementacija ISO 9001, ISO 14001 i Halal standarda. Kad uspostavimo te standarde očekujem i prostor za izlazak van granica BiH," kaže Jasmin Pilavdžić.

Nema ni jedan posto problema

Lazo Riđošić direktor je u ovom preduzeću. Izvor star preko 300 godina bio je na dijelu njegovog imanja. Kaže da izvor nikada nije presušio, a voda je nadaleko čuvena po kvalitetu. "Ja i Muhamedov otac, znamo se svi, familijarno, i to mi je najveća sreća što sam sa Muhamedom tu (u poslu). Inače, nema nikakvih problema i ja mislim, dok god živim, da neće biti problema."

Preduzeće ima podršku općine Osmaci i Vlade RS, a sa proširenjem proizvodnje, planiraju se i nova radna mjesta. Trenutno, ovdje radi dvanaest radnika, Srba i Bošnjaka. To su uglavnom mladi ljudi iz ovoga kraja, koji se dobro znaju i druže i van preduzeća u kojem zarađuju za život. "Meni je, kao direktoru, najveća želja ispunjena da je pola-pola što se tiče bošnjačke i srpske nacionalnosti. Nema problema nikakvih do sad. Ni jedan posto nema problema. Toliko mi je drago što se svi slažemo kao braća," ističe Riđošić.

Poklon prirode za građane BiH

Lutvo Čirak, diplomirani inžinjer hemijske tehnologije, šef je proizvodnje. Rođen je u ovom kraju, a danas živi u Tuzli, odakle dolazi na posao. Njegova briga su dvije proizvodne linije i svakodnevna kontrola kvaliteta.

"Kontrolu naših proizvoda, laboratorijsku analizu, radimo u Tuzli, u Zvorniku, Banjaluci, u Sarajevu. Ova voda ima uravnotežen hemijski sastav, a ono što je posebno bitno za našu vodu jeste nizak nivo sadržaja natrija. Mi imamo samo 1,23 miligrama u litru i to je posebno značajno za dijete, za starije osobe naročito," kaže Čirak.

Vodu koju je priroda poklonila, uz minimalnu tehnološku preradu, "Planinski studenac" pakuje i distribuira do bh. potrošača. Na proljeće iz ovog preduzeća stižu novi proizvodi, a jednog dana voda (su) života krenut će i van granica naše zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.