NavMenu

Proračun još nije objavljen: Sada upitna i isplata plaća državnim službenicima

Izvor: eKapija Srijeda, 08.02.2012. 16:37
Komentari
Podeli

Iako je državni ministar financija Dragan Vrankić prošli tjedan izjavljivao da bi potpisivanje naloga za isplatu vanjskog duga na osnovu odluke o privremenom financiranju bilo kazneno djelo, ipak je to krajem prošlog tjedna uradio.

Ostaje sada pitanje kako će se izvršiti isplata plaća onima koji ih primaju iz državnog proračuna. Hoće li Ministarstvo i po kojem osnovu to uraditi, još se ne zna.

Predsjedavajući Zastupničkog doma doma Parlamenta BiH Milorad Živković smatra da bi, sa obzirom na različite svakodnevne interpretacije i izjave vezane za proračun institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011., Ministarstvo financija i trezora BiH trebalo postupiti na isti način kao i kod posljednjeg davanja naloga za servisiranje vanjskog duga - dakle, poštujući važeću, donesenu i objavljenu Odluku o privremenom financiranju institucija BiH.

Smatra da bi na osnovu iste bilo potrebno dati nalog za isplatu plaća osobama koje dobivaju sredstava iz proračuna institucija BiH.

"Ako Ministarstvo financija ne postupi na ovaj način i odobri isplatu plata na osnovu Odluke o privremenom financiranju očekivati je da će ovo pitanje riješiti novi saziv Vijeća ministara BiH čije potvrđivanje očekujemo čim se završe sve zakonom predviđene prethodne radnje, uključujući i provjere koje vrši SIPA", navodi Živković.

Prema najavama to bi moglo biti i u petak kada bi se održala i sjednica Zastupničkog doma.

Damir Mehmedbašić, savjetnik za javne financije u Centru za zastupanje građanskih interesa, kaže da sada imamo situaciju da se djeluje bez ikakve osnove za isplatu sredstava iz proračuna.

"Imamo situaciju da ne znamo sa kakvom osnovom raspolažemo, a sredstva se troše. Odluka o privremenom financiranju je neodređena jer tamo stoji da je jedna četvrtina proračuna za 2011. treba da se izdvoji za financiranje prva tri mjeseca 2012. Nitko nije rekao o kolikoj sumi se radi i to je sada glavni predmet rasprava. Budući da proračun za 2011. nije objavljen službeno, sada imamo sporenje o tome radi li se o milijardi ili o nekih 880 milijuna KM", navodi Mehmedbašić.

On smatra da je za ovakvu situacija odgovorno, prije svega, Vijeće ministara BiH te ministar financija.

Navodi da su i Vijeće ministara, a naročito Ministarstvo financija, morali znati da je bez prethodnog donošenja Zakona o izvršenju proračuna institucija BiH i financiranja međunarodnih obaveza BiH za 2011. nemoguće pronaći zakonski osnov za utvrđivanje točnog iznosa jedne četvrtine sredstava proračuna, a samim tim je nemoguće provesti i Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza za prava tri mjeseca ove godine.

Iz Vrankićevog ureda su nakon donošenje odluke o potpisivanju naloga naveli da ovakvim postupanjem, Ministarstvo želi spriječiti nastanak težih posljedica na financijsku stabilnost i kreditni status BiH, te moguće štete za financijski sustav i međunarodnu poziciju zemlje, kao i radi otklanjanja dugoročnih negativnih učinaka na ekonomsku stabilnost države.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.