Izvor: eKapija | Srijeda, 08.02.2012.| 07:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za obnovu banjalučkog Kastela potrebno i do 70 miliona KM

(Foto: b)

Povodom priprema za početak realizacije projekta obnove tvrđave Kastel, u Administrativnoj službi Grada Banja Luka jučer je održana je konferencija za novinare.

Gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović, rekao je da su se stekli uslovi za početak radova na sanaciji tvrđave Kastel. On je dodao da je Kastel dugo vremena bio van nadležnosti Grada Banja Luka, odnosno pod nadležnošću Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS.

"Svjesni smo da je stanje na Kastelu veoma loše i u skladu s tim, odmah pošto je Kastel vraćen pod nadležnost Grada, počeli smo stvarati uslove za obnovu tvrđave. To je veoma obiman posao, koji iziskuje mnogo finansijskih sredstava, odnosno oko 60-70 miliona KM", istakao je Davidović.

On je napomenuo da je obnova Kastela planirana kroz devet cjelina i da svaka cjelina može biti zasebna investicija, te da je projektna dokumentacija gotova i da slijedi izbor izvođača radova.

Ljubica Milanović, šef Odsjeka za razvoj, evropske integracije i incesticije, rekla je da je projekat obnove Kastela kandidovan za finansiranje sredstvima iz IPA fondova (pretpristupni fondovi EU).

"Kandidovani projekat se odnosi na cjelinu 9 - muzej, i za tu namjenu odobrena su nam sredstva od 2,5 miliona evra, od čega će na građevinske radove biti utrošeno 2,3 miliona, dok je za troškove nadzora planirano 200.000 eura", pojasnila je Milanovićeva.

Ona je navela da su sredstva operativna, te da su u toku pripreme za objavu međunarodnog tendera za izvođača radova, koji će u potpunosti provesti delegacija Evropske Unije. Procedura traje oko šest mjeseci, a planirano je da radovi počnu na proljeće 2013. godine.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Verica Kunić, podsjetila je da je konkurs za izradu idejnog rješenja za revitalizaciju i remodelaciju tvrđave Kastel raspisan 2006. godine.

"Ugovor o izradi projekta, između Grada Banja Luka i preduzeća „Građenje" potpisan je 26. marta 2010. godine. Vrijednost ugovora za svih devet cjelina za izvedbene projekte iznosi oko 1,2 miliona KM, a dosadašnja ulaganja su oko dva miliona maraka. Cjelina 9 obuhvata jugoistočni bedem, koji je u potpunosti porušen. Riječ je o kamenoj zgradi i muzeju, koji se prostiru na prostoru od oko 13.200 kvadratnih metara. Sadržaj muzeja podrazumijeva različite muzejske postavke, od konvencionalnih i ambijentalnih, do komercijalnih, kao i organizaciju svečanih događaja", istakla je Verica Kunić.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Ljiljana Radovanović, izjavila je da je ovo Odjeljenje vodilo sve aktivnosti u vezi da pribavljanjem potrebne dokumentacije.

"Svaka od faza revitalizacije iziskivala je uključivanje velikog broja institucija, kako bismo pribavili sva potrebna dokumenta. Pribavljena je urbanistička saglasnost za revitalizaciju Kastela, kao i sve potrebne dozvole, neophodne za ovaj posao. Za cjelinu devet još su samo u toku procedure u vezi sa pribavljanjem elektro i vodne saglasnosti, kao zadnje faze, a već je podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu", podvukla je Ljiljana Radovanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.