Izvor: net.hr | Utorak, 07.02.2012.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto su vam noge tako hladne

(Foto: b)
Hladna stopala i ruke mogu biti posljedica srčane bolesti, ozljede, nedostatka željeza, Raynaudovog sindroma ili problema sa štitnjačom. No, kod mnogih se radi o sasvim banalnom propustu.

1. Dugo mirujete?

Kretanje stvara toplinu, pa ako sjedite ili stojite, češće ustanite i prošećite. Dok sjedite mičite stopalima, barem u ritmu glazbe koju slušate. Jednostavno micanje prstima gore-dolje i kruženje zglobovima bit će dovoljno. Ujutro i navečer masirajte stopala.

2. Znojite se?

Ako vam se noge znoje, češće mijenjate čarape. Vlažne čarape će dodatno hladiti stopala.

3. Nosite obuću prikladniju za toplije dane?

Vani je snijeg, temperature su ispod nule, a vi i dalje nosite tenisice ili jesenske cipele. Zbog ove obuće možete zaraditi i prijelom jer nije namijenjena za sklisku podlogu. A nije ni dovoljno topla. Vrijeme je da investirate u dobre čizme s debljim đonom.

4. Nosite preuske čizme?

Zimske čizme ne moraju biti ružne, ali moraju biti dovoljno visoke, tople i udobne, te ne smiju propuštati vlagu. Nosite li preuske čizme, noga će biti stegnuta, cirkulacija usporena i imat ćete hladna stopala.

5. Ne nosite tople uloške i čarape?

Pri niskim temperaturama navucite nekoliko čarapa, pazite samo da elastična gumica ne steže nogu i ne ometa cirkulaciju. Topli vuneni ulošci pružit će dodatnu zaštiti i grijati stopala.

6. Bedra i potkoljenice su slabo pokriveni?

Dok ide prema stopalima, krv se može dodatno ohladiti ukoliko su noge nedovoljno pokrivene i utopljene.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.