NavMenu

USK poboljšava zdravstvo: Počela izrada idejnog projekta bolnice u Bihaću

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.02.2012. 15:29
Komentari
Podeli

Stanje u zdravstvu na području USK-a u ovoj godini se poboljšava, prije svega značajnim ulaganjima u opremanje zdravstvenih ustanova.

Najviše sredstava biće obezbjeđeno za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, a uz to u planu je i izgradnja nove zgrade, kako bi se proširili kapaciteti i time stvorili uslovi za proširivanje i uvođenje novih disciplina.

Također, u ovoj godini planirano je niz aktivnosti, kako bi Kantonalna bolnica u Bihaću postala vodeća zdravstvena ustanova u Unsko-sanskom kantonu, koja može odgovoriti potrebama građana. Jedan od problema, svakako su nedovoljni postojeći kapaciteti, zbog čega se već tokom prošle godine vlastitim sredstvima radilo na rekonstrukciji pojedinih odjela. Prioritet je dat internom, te odjelu oftamologije i otorinolaringologije. Dva odjela su već urađena, dok je otorinolaringologija privedena kraju.

I odjel Pedijatrije će biti vraćen na ranije mjesto, s kojeg je zbog tonjenja objekta izmješten, a što je u međuvremenu sanirano. Time će ponovo biti uvezan preko neonatologije, sa ginekologijom i rodilištem, što će svakako olakšati rad ljekarima, ali i liječenje pacijentima. Osim toga, u planu je i izgradnja potpuno nove zgrade, kojom bi Kantonalna bolnica postala jedan moderni, savremeni medicinski centar.

Trenuto je u fazi izrada idejnog projekta, a radi se o nekih 4.500 metara kvadratnih, gdje će biti smješten Centar urgentne medicine, kompletna dijagnostika, transfuziologija, operativne sale i intenzivna njega za cijelu bolnicu.

Ovo je samo jedan od akcionih planova Strategije razvoja zdravstva USK-a, koja je usvojena krajem prošle godine, a s ciljem omogućavanja provođenja reforme u ovoj oblasti. Ukoliko sve planirano bude realizirano, trebalo bi doći do značajnog poboljšanja stanja u zdravstvu. Izgradnjom nove zgrade bolnice, građani će moći dobiti ovdje određene zdravstvene usluge, za koje sada moraju ići van kantona.

(ekapija, rtvusk)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.